Frågor

Vad star h for i lagboken?

Vad står h för i lagboken?

Här lämnas redogörelse för nya lagar med utdrag av förarbeten, översikt av de vid riksdagen behandlade lagfrågorna samt uppsatser i juridiska ämnen. Från början gavs NJA ut av häradshövdingen G. B. A. Holm, och därför används ibland förkortningen ”H” i lagboken för hänvisningar till NJA avdelning 1.

Vem har bevisbördan för vad och vilket beviskrav gäller generellt i ett tvistemål?

Den som har att bevisa en sak ska måste bevisa rättsfaktumet genom tillräckligt stark bevisning som krävs i just den frågan som det tvistas om, för att domstolen ska låta det rättsfaktumet styra hur domstolen ska döma.

Hur framgår det vem som har bevisbördan i målet?

Vad innebär det att ha bevisbördan? Placeringen av bevisbördan anger vem av parterna som är skyldig att lägga fram tillräcklig bevisning för att en viss i målet intressant omständighet (sakförhållande) föreligger. Bevisbördan anger samtidigt att samma part får bära nackdelen av att omständigheten kanske inte bevisas.

Vem är vem i en brottmålsrättegång?

Parterna som deltar. I en brottmålsrättegång deltar olika personer. De som ska döma i målet (rätten) består normalt av en utbildad juristdomare och tre lekmannadomare (nämndemän). Utöver dessa personer deltar även en protokollförare.

Vad är Nja 2?

NJA står för avdelning I och NJA II står för avdelning II. Avdelning I innehåller referat av Högsta domstolens viktigare mål. Avdelning II innehåller redogörelser om nya lagar och förarbeten till dem. I juridisk litteratur är det vanligt att hänvisa till ett rättsfall med hjälp av var det finns i NJA.

Vem bär bevisbördan avseende Max skador och vad innebär det?

När det gäller brottmål är det alltid åklagaren som har den fulla bevisbördan för att den tilltalade har handlat på det sätt som åklagaren påstår samt att handlandet eller underlåtenheten inte varit straffritt. Det innebär vidare att den tilltalade betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats av åklagaren.

Kan man bli dömd för misshandel?

Den som med uppsåt tillfogar en annan person fysisk smärta kan dömas för misshandel (3 kap. 5 § BrB). Vilket straff en gärningsman kan få beror på om misshandeln betraktas vara ringa, normalgrad eller grov (3 kap. 5 § och 3 kap.

Share this post