Innehållsförteckning
Vad tar tjocktarmen upp?
Tjocktarmen tar emot 1-2 liter tarminnehåll från tunntarmen varje dygn. Detta stannar i tjocktarmen i tre timmar upp till över ett dygn. Tarminnehållet transporteras neråt i tarmen med hjälp av vågrörelser. En stor del av tarminnehållet består av vatten, resten av mat som inte brutits ner, salter och bakterier.
Finns Tarmplack?
Man skapar då en så kallad osmotisk tryckskillnad, vilket ger upphov till en vätskevandring från den omgivande kroppen in till tarmen. Detta anses (enligt metodens förespråkare) få beläggningar som sitter på tarmen att lossa. Dessa påstådda beläggningar kallas av förespråkarna även för tarmplack.
Var i tarmen tas näringen upp?
Tunntarmen kan vara upp till sex meter lång. I tunntarmen sugs näringen upp av tarmluddet. Därifrån åker färdas maten vidare till tjocktarmen, där den sista vätskan sugs upp. Sedan förs det som ännu är kvar av maten ut i ändtarmen och vidare ut ur kroppen.
Hur delas tjocktarmen in i tre delar?
Den egentliga tjocktarmen delas i sin tur in i tre delar: Den uppåtstigande tjocktarmen (colon ascendens) Den tvärgående tjocktarmen (colon transversum) Den nedåtstigande tjocktarmen (colon descendens) Colon sigmoideum, det s-formade slutet av tjocktarmen. Antalet bakterier i tjocktarmen kan variera.
Vad är tjocktarmens uppgifter?
En av tjocktarmens huvudsakliga uppgifter är att absorbera natriumjoner och vatten. Tjocktarmen innehåller även ett stort antal bakterier som är viktiga för människokroppen. Dessa bakterier är bland annat delaktiga i kroppens immunförsvar, och en del syntetiserar vitamin K eller vissa B-vitaminer.
Hur länge tar det för maten att passera genom tjocktarmen?
Ungefär tre timmar efter en måltid har hälften av innehållet i magsäcken tömts. Efter drygt fyra timmar är magsäcken tom. Därefter tar det tre till sju timmar för maten att passera genom tunntarmen. Sedan tar det från tre timmar och upp till drygt två dygn för maten att passera genom tjocktarmen.