Innehållsförteckning
Var finns Koronarkärlen?
Kranskärlen utgörs av artärer som kommer från aorta, samt vener som mynnar i koronarsinus mellan nedre hålvenen och högra atrioventrikulära öppningen. Strax efter att aorta lämnat hjärtat, det vill säga precis ovanför aortaklaffen, finns en utvidgning, aortasinus, som ger ifrån sig höger och vänster kranskärl.
Vad menas med ballongsprängning?
Ballongvidgning är en behandling som du kan få när det har blivit förträngningar i hjärtats kranskärl. Behandlingen öppnar upp kärlen så att blodet kan passera som det ska igen. En ballongvidgning görs ofta planerat efter att du har haft besvär av kärlkramp en längre tid.
Hur styr hjärtats sammandragningar?
Vid normala förhållanden styrs hjärtats elektriska aktivering av ett system med specialiserade myokardceller, i det så kallade retledningssystemet. Retledningssystemet består av Sinusknutan, AV-knutan, His bunt, höger och vänster skänkel samt Purkinjefibrerna.
När sker hjärtats blodförsörjning?
Själva hjärtmuskeln ska också ha blod. Detta sker via kranskärlen som utgår från kroppspulsådern strax ovanför hjärtat. Kranskärlen (koronarkärlen) delar sig i mindre och mindre sidogrenar som sprids ut över hjärtats yttersida och ser till att hjärtat får blod och syre.
Kan man se kärlkramp på blodprov?
Ett EKG kan direkt påvisa en stor hjärtinfarkt. Men instabil kärlkramp är svårare att se på EKG. Det är ett speciellt blodprov som heter Troponin som kan visa på instabil kärlkramp eller mindre hjärtinfarkt. Blodprover kan även visa på blodbrist, diabetes, förhöjda blodfetter, njursjukdom eller hjärtsvikt.
Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?
Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna
Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?
En stor del av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt sker hemma. Din delaktighet i din närståendes återhämtning kan därför ha stor betydelse. Du kan be att få vara delaktig vid planering av rehabiliteringen redan under tiden på sjukhuset.
Kan hjärtinfarkt vara livshotande?
Vid en hjärtinfarkt kan hjärtat skadas så att det inte klarar att arbeta lika bra som innan. Hjärtinfarkt kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård, desto större är möjligheten att begränsa hjärtinfarktens utveckling.
Vilka är specialenheterna för hjärtrehabilitering?
På de flesta sjukhus finns speciella enheter för hjärtrehabilitering där läkare, sjuksköterskor, dietister, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och ibland psykologer arbetar. Du får så snart som möjligt ta del av specialenhetens resurser för din rehabilitering om du haft en hjärtinfarkt.