Frågor

Var gar gransen mellan psykisk misshandel och uppfostran?

Var går gränsen mellan psykisk misshandel och uppfostran?

”När man idag pratar om våld mot barn ingår även psykiska kränkningar i våldsbegreppet. Att förlöjliga barn eller att göra sig rolig på deras bekostnad är exempel på sådant. Att vid ett enstaka tillfälle trampa snett och vara elak skulle jag inte definiera som misshandel. Det skadar inte ett barn.

När är det psykisk misshandel?

Precis som med fysiskt våld handlar psykisk våld om makt och kontroll. Men istället för att slå och sparka, använder personen som misshandlar olika metoder för att förolämpa, kritisera, skrämma, hota, förlöjliga, underminera, manipulera och straffa.

Vad är psykisk barnmisshandel?

Att hota, skrämmas, kalla barnet för saker som det upplever kränkande och sårande, att ständigt kritisera eller avvisa är exempel på psykisk misshandel. Alla former av våld mot barn och ungdomar skadar dem allvarligt. Att bli utsatt för våld innebär en allvarlig kränkning av självkänslan.

Hur vet man om man är utsatt för psykisk våld?

Du känner dig ofta orolig och nedstämd. Du har svårt att göra upp planer, allt beror på hens skiftande humör. Du drar dig undan från vänner och bekanta och skäms över hur du låter din partner behandla dig. Varje försök att reda ut problem med din partner lämnar dig frustrerad med känslan av att ingenting är löst.

Kan man dömas för psykisk misshandel?

Brotten kan begås genom fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara brott där man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos någon utan lov. En nära relation kan innebära att parterna är eller har varit gifta, sambo eller särbo eller har gemensamma barn.

Vem vinner vårdnadstvister?

Vårdnadstvister leder i de flesta fall till att barnet förlorar vårdnad från en av sina föräldrar. Modern vinner ofta vårdnadsutredningar och får ensam vårdnad i 46% av fallen, medan andel fader som får vårdnad är signifikant lägre 33%, i bara 21% av fallen döms till gemensam vårdnad (2014 års vårdnadsutredning).

Share this post