Innehållsförteckning
Var trivs persilja bäst?
Läge: Sol/halvskugga. Odlingsplats: Kryddland, köksland, utekruka, odlingslåda. Persilja trivs också inomhus med växtbelysning året om och i hydrokultur.
Hur sköta persilja?
Persilja behöver inte särskilt mycket skötsel ute i rabatten eller pallkragen, men det är bra att vattna om det är alltför torrt. I kruka behöver du vattna oftare, eftersom den torkar ut snabbare. Bästa läget för persilja är i solen eller i lätt skugga, växande i en näringsrik jord.
Hur djupt sår man persilja?
Persilja
- SÅDD: Så tidigt, ca. 1 cm djupt.
- AVSTÅND: Gallra till 5-10 cm om ni vill ha riktigt kraftiga plantor. Vid gles sådd kan man annars utesluta gallringen.
- SKÖRD: Plocka bladen efterhand, långt in på senhösten. Täckta, övervintrande plantor ger en tidig vårskörd.
- FRÖ: 1g är 600-800 frön. En portion sår 5-8 meter.
Skötsel. Plantera i väldränerad jord. Vattna regelbundet och rikligt vid varje vattning. Persiljan trivs i soligt eller halvskuggigt läge.
Hur odlar man bladpersilja?
Persilja går fint att så direkt på växtplatsen under hela året, men den går också att så inomhus i små krukor i början av våren. Fröerna går utmärkt att så sent på hösten eller vintern, då gror de på våren. När du väl har en rugge persilja i din trädgård har du den sannolikt för lång tid framöver.
Kan man plantera persilja från affären?
Persiljan är tvåårig så du kan skörda i flera omgångar från en enda planta. Om du köper en liten kruka persilja i matvaruaffären kan du både skörda den och odla den vidare inomhus för att senare kunna skörda igen flera gånger.
Hur trivs persilja?
Persiljan är en förnöjsam växt, som kan odlas på de flesta jordar med ett hyfsat kalkinnehåll. Den klarar sig på näringsfattiga jordar, men ger betydligt större skörd om den gödslas. Den trivs i närheten av tomater, potatis, jordärtskocka och sparris, men inte lavendel.
Är persilja tvåårig?
Persilja är en tvåårig flockblomma som härstammar från Medelhavsområdet, där den odlades redan under forntiden. Det finns två typer av bladpersilja. Den vanliga krusbladiga (crispum) och den smakrikare slätbladiga (latifolium). De är båda mycket rika på vitaminer och järn.