Innehållsförteckning
Varför är det vanligare med strejk än lock out?
Strejk genomförs från arbetstagarparten medan lockout används av arbetsgivarparten. Hur detta får ske är reglerat i lag. När arbetsmarknadens parter har träffat ett kollektivavtal råder fredsplikt under tiden som avtalet gäller. Det innebär att parterna inte får ta till stridsåtgärder under denna tid.
Hur har arbetsmarknaden förändrats de senaste 100 åren?
Under 1980- och 1990-talen upplevde Sverige den andra större strukturomvandlingen på arbetsmarknaden. Datoriseringen och nya kommunikationer minskade behovet av anställda inom den svenska industrin. Istället växte det fram andra typer av arbeten inom den växande informations- och tjänstesektorn.
Vad menas med uttrycket arbetsmarknadens parter?
”Arbetsmarknadens parter” är en term som ofta används inom hela Europa avseende representanter för ledning och arbetskraft (arbetsgivarorganisationer och fackföreningar).
Får man strejka?
Strejkrätt. Rätten att strejka står med i den svenska grundlagen. Det är alltså en rättighet i Sverige att få gå ut i strejk. Om det uppstår en konflikt på en arbetsplats kan de anställda och facket alltså välja att gå ut i strejk för att värna om sina rättigheter på arbetsplatsen.
Får man strejka när som helst?
Strejken ses ofta som en sista utväg för att trygga anställningsvillkor. Det finns dock vissa regler för när man kan gå ut i strejk och inte, och hur det får gå till. Ingen strejk under rådande kollektivavtal. Den viktigaste regeln är att man endast har rätt att gå ut i strejk så länge ett kollektivavtal inte gäller.
Hur har den svenska arbetsmarknaden påverkats negativt och positivt av teknikutvecklingen?
Mer än något har teknisk utveckling påverkat samhället och arbetsmarknaden över tid. Teknikutvecklingen har medverkat till en kraftig produktivitetsutveckling, skapat ekonomiskt välstånd och lagt grunden för välfärdens utveckling.
Hur har arbetsmarknaden förändrats de senaste 200 åren?
På 200 år har Sverige utvecklats från att vara ett jordbrukssamhälle och via ett industrisamhälle förvandlats till dagens tjänstesamhälle. Idag arbetar de allra flesta inom tjänstesektorn. Utbyggnaden av dagis, skola och äldreomsorg under perioden 1950-1980, innebar även att allt fler kvinnor började yrkesarbeta.