Innehållsförteckning
Varför är det viktigt att inte använda antibiotika i onödan?
Det är inte bra att äta antibiotika i onödan. De nyttiga bakterier du bär på slås ut och kan ge plats åt resistenta bakterier att föröka sig, till exempel i tarmen. Att bära på resistenta bakterier är oftast inte farligt för en frisk person. De kan dock orsaka en infektion som är svår att behandla.
Vilka risker kan du se när bakterier blir resistenta mot antibiotika?
ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase) är enzym som gör bakterier resistenta mot våra mest använda antibiotikagrupper. ESBL-bildande tarmbakterier, till exempel kolibakterier, kan orsaka urinvägsinfektioner och svåra infektioner som blodförgiftning.
Vad kan man använda istället för antibiotika?
Antimikrobiella peptider har dykt upp som intressanta alternativ i jakten på nya läkemedel. Sådana peptider produceras av alla organismer, från däggdjur till växter. De fungerar som naturens egna antibiotika då de dödar bakterier snabbt och skulle fungera som antibiotika även för människor.
Varför behöver du inte alltid antibiotika?
Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.
Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?
Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.
Hur används antibiotika för att skydda en sjuk människa?
Antibiotika används idag för att skydda en sjuk människa från de konsekvenser eller komplikationer som en bakteriell infektion kan innebära. Läkemedlet verkar genom att de dödar eller hämmar tillväxten av bakterier. Det finns många olika grupper av antibiotika varav penicillin är den vanligaste.
Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?
Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.
Hur upptäckte Alexander Fleming penicillinet?
1928 upptäckte forskaren Alexander Fleming antibiotika av en slump. Han glömde en skål med bakterier på sitt bord. När han flera veckor senare hittade skålen fanns det mögelsvamp i den. Fleming såg att bakterierna närmast möglet hade dött.