Innehållsförteckning
- 1 Varför finns internationella domstolar?
- 2 Vad har EU domstolen för uppgift?
- 3 Vilka kan skälen vara till att en stats nationella rättssystem inte kan eller vill åtala exempelvis politiska ledare för brott mot mänskligheten?
- 4 Vilka sitter i miljööverdomstolen?
- 5 Hur man överklagar Förvaltningsrättens beslut?
- 6 Vilka olika internationella domstolar finns det?
Varför finns internationella domstolar?
FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar och domslut är Internationella domstolen, som finns i Haag i Nederländerna. Domstolen löser tvister mellan stater, inte individer. Den kan endast döma i tvister den blivit ombedd av någon inbladad stat att döma i, och kan alltså inte ta egna initiativ.
Vad gör Mark- och miljööverdomstolen?
Mark- och miljödomstolen handlägger mål och ärenden inom områdena miljö, fastighet, plan och bygg samt vatten och avlopp.
Vad har EU domstolen för uppgift?
EU-domstolen tolkar EU:s lagstiftning och ser till att den tillämpas på samma sätt i alla EU-länder. Den löser också rättsliga tvister mellan EU-länderna och EU-institutionerna.
Vilken domstol var en länsrätt?
En länsrätt var tidigare en allmän förvaltningsdomstol i lägsta instans i Sverige och Finland. I Sverige ersattes länsrätterna 15 februari 2010 av förvaltningsrätter. I Finland ersattes de på liknande sätt av domstolar med beteckningen förvaltningsdomstol.
Vilka kan skälen vara till att en stats nationella rättssystem inte kan eller vill åtala exempelvis politiska ledare för brott mot mänskligheten?
En regering kanske inte har resurserna eller ens viljan att väcka åtal mot sina egna medborgare, särskilt om de är mäktiga politiska ledare. ICC åtalar individer, inte stater. Det är de ytterst ansva riga som ska ställas till svars, exempelvis militära och poli tiska ledare.
Kan man överklaga mark och miljödomstolens beslut?
Domen kan i de flesta fall överklagas till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. Det står i domen hur det går till och inom vilken tid domen kan överklagas. För att få domen överprövad krävs först att Mark- och miljööverdomstolen ger prövningstillstånd.
Vilka sitter i miljööverdomstolen?
Den dömande personalen på mark- och miljödomstolen består av juridiskt utbildade domare och tekniska råd. De tekniska råden har naturvetenskaplig eller teknisk utbildning och erfarenhet av sådana sakfrågor som domstolen prövar. I vissa mål deltar även särskilda ledamöter.
Vilka rättsliga instanser i Sverige ser till att EU rätten tillämpas och efterlevs?
EU-domstolen
- tolkar EU:s lagar och ser till att de följs.
- löser tvister mellan EU-länder och mellan EU och medlemsländerna.
- består av en domare från varje EU-land.
- har en särskild avdelning, tribunalen, som dömer i mål som rör enskilda och företag.
Hur man överklagar Förvaltningsrättens beslut?
Om du är missnöjd med förvaltningsrättens dom kan du överklaga den till kammarrätten. I förvaltningsrättens dom står det inom vilken tid och till vilken kammarrätt du ska klaga. Du måste göra ditt överklagande skriftligt. Det står i domen hur lång tid du har på dig för att överklaga.
Hur dömer förvaltningsrätten?
Domstolen. Förvaltningsrätt är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger i första instans mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Förvaltningsrätterna har ersatt de tidigare länsrätterna. Det kan gälla ett skattemål, tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.
Vilka olika internationella domstolar finns det?
internationell domstol
- Permanenta skiljedomstolen i Haag. Permanenta skiljedomstolen i Haag (PCA) är en av de äldsta internationella institutionerna för att lösa tvister.
- Internationella domstolen i Haag.
- Nürnbergtribunalen.
- Tokyotribunalen.
- Manilaprocessen.
- Europeiska unionens domstol.
- Jugoslavientribunalen.
- Rwandatribunalen.
Vilka två delar består den internationella rätten av?
Internationell rätt kan beskrivas som regler som styr hur stater ska agera gentemot varandra, medan folkrätten är till för att skydda folket inom länderna. Folkrätten består av två delar: den internationella humanitära rätten (ofta kallad krigets lagar) och mänskliga rättigheter.