Innehållsförteckning
Varför getmjölk?
Nya studier visar att getmjölk är mer lättsmält än komjölk. Den har även anti-inflammatoriska effekter på tarmen vilket gör att den kan vara ett nyttigare val vid exempelvis Crohns sjukdom. Mycket talar för att getmjölk även är skonsammare för hjärta och kärl och att den tycks sänka blodtrycket.
Kan man dricka getmjölk?
Den lilla forskning som ändå finns visar att näring tas upp bättre ur getmjölk och att den kan sänka kolesterolvärdet tack vare sina höga halter av serumproteier samt de korta och långa fettsyrorna. Getmjölk kan även drickas av de flesta som är laktosintoleranta och är lämpligare än komjölk vid mjölkproteinallergi.
Hur smakar getmjölk?
Många undrar hur getmjölk egentligen smakar, är det verkligen gott? Jo, det är gott. Och så länge mjölken inte stått i kylen en vecka så är det förvånande lite skillnad på smaken jämfört med komjölk. Är mjölken ”gammal” framträder en lätt chevrèsmak.
Vad kan man göra med getmjölk?
En av dem som anammat getmjölken är bonden Carina Johansson, som startade Sverige första getmejeri, Dalsspira. På mejeriet gör man också mjölken till yoghurt och ost, och produkterna från Johanssons getter går att köpa i livsmedelsbutiker i hela Västsverige.
Vad används getmjölk till?
Klart är i alla fall att produktionen ökar, även i Sverige. Carina Johansson är getbonden som valde att satsa på ett eget getmejeri. Dalsspira är Sveriges första mejeri som också tar hand om och vidareförädlar getmjölk till konsumtionsmjölk, yoghurt och ost.
Hur smakar get?
Jag brukar säga att det smakar som en mild variant av viltkött, som t ex kött från rådjur. Det smakar inte som lammkött, men om du gillar smaken av lammkött är chansen att du kommer att gilla getkött mycket stor. I medelhavsköket kan faktiskt lammkött många gångar bytas mot getkött.
Hur får man getmjölk?
Det råder stor skillnad jämfört med komjölksproduktionen där det än så länge finns säker avsättning för mjölken. För att sälja getmjölk måste gården ligga nära ett mejeri som är intresserade av att köpa mjölken. Om företaget vidareförädlar mjölken själv krävs det mycket kunskap och ett starkt intresse.
Får ko get ost?
Pressad hårdost från Spanien gjord på en blandning av pastöriserad ko- får- och getmjölk, lagrad 2 månader. Klassiskt halmmönster enligt spansk tradition. Trevlig textur med mild smak, passar till chark, som tapas och till ett rött vin.
Får och get ost?
Av get- och fårmjölk tillverkas alla slags ostar, såväl färska, mjuka och hårda, som mögel- och kittostar. I Sverige brukar vi emellertid med get- och fårost vanligen avse mjuka sådana med naturlig skorpa, det vill säga utan mögelkultur (fr. pâte molle croûte naturelle, läs mer > Om ost, osttyper).
https://www.youtube.com/watch?v=8FzRybaZMws