Innehållsförteckning
Varför gör det ont i njurbäckenet?
När det vanliga flödet av urin från njurarna hindras av en eller flera stenar blir njurbäckenet utspänt. Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid.
Hur behandlas njurbäckeninflammation?
Njurbäckeninflammation, eller pyelonefrit, är en mer allvarlig form av infektion som alltid måste behandlas. Om en njurbäckeninflammation inte behandlas finns det risk för att njurarna skadas eller att bakterierna sprider sig vidare till blodet. Det sistnämnda kan orsaka blodförgiftning (sepsis), vilket kan vara livshotande.
Hur ofta drabbas man av njursten?
Njursten är vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. Vid det läkarbesöket får man lämna urinprov och göra ett njurfunktionsprov. Dessutom tar läkaren ställning till om det behövs ytterligare röntgenundersökningar. Stenen kan krossas.
Varför gör det ont i njurarna?
Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid. Hos läkaren får man berätta om sina besvär, hur länge man har haft dem och hur det känns.
Vad är sekundärinfektion vid njursten?
Infektion förekommer ibland vid njursten, antingen primärt eller sekundärt: Vid primärinfektion är stenbildningen sekundär till infektion med en ureasproducerande mikroorganism. Vid sekundärinfektion gäller det omvända, en primärt steril sten blivit infekterad.
Hur fungerar njurar och urinvägar?
Så fungerar njurar och urinvägar. Njurarna renar blodet från ämnen som inte behövs i kroppen. Sådana ämnen kallas restprodukter. I njurarna bildas urin och restprodukterna lämnar kroppen med urinen. Njurarna är också viktiga för att reglera vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.
Hur mycket urin bildas när du kissar?
Urinen transporteras genom urinledarna. Därefter samlas urinen upp i urinblåsan och fortsätter sedan ut genom urinröret när du kissar. Hur mycket urin som bildas beror på hur mycket vätska det finns i kroppen.