Frågor

Varfor ska vi minska matsvinnet?

Varför ska vi minska matsvinnet?

För miljöns skull. Matproduktionen orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Övergödning, klimatpåverkan, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning är några exempel. Genom att ta bättre vara på maten och slänga mindre kan den räcka till fler människor utan att miljöpåverkan ökar.

Vad gör vi för att minska växthuseffekten?

Några av de förändringar vi vill se är:

  • Förbjud fossila bränslen. Hela 70 procent av vår klimatpåverkan i Sverige har fossilt ursprung.
  • 2 . Ta ansvar för Sveriges alla utsläpp.
  • Avskaffa klimatskadliga subventioner.
  • Styr mot hundra procent förnybart.
  • Minska världens energifattigdom med hjälp av förnybar energi.

Varför är matsvinn ett problem?

Matsvinnet i Sverige står för 500 000 ton växthusgaser, det motsvarar ungefär lika mycket gas som 200 000 bilar släpper ut per år. Innan ens livsmedlen har hamnat i soporna har det bidragit till koldioxidutsläpp, produktionen av den delen mat som årligen hamnar i soporna motsvara drygt 2 miljoner ton koldioxid.

Vad kan man göra för att minska sin klimatpåverkan?

Isolera fönster och dörrar för att minska uppvärmningsbehovet. Du kan minska din energianvändning genom att sänka inomhustemperaturen något. Hushålla med varmvatten och använd diskmaskin istället för att diska under rinnande vatten. Tvätta dina kläder i lägre temperatur och häng din tvätt istället för att torktumla.

Vad är huvudskälet till den förstärkta växthuseffekten?

Ju varmare det är, desto mer vatten i ångform kan finnas i atmosfären och desto mer vatten avdunstar från jordytan och blir till ånga i atmosfären. Varje temperaturhöjning – oavsett vad den beror på – leder alltså till att vattenångehalten ökar i luften och att växthuseffekten därigenom förstärks.

Vilken avgas bidrar till växthuseffekten?

Koldioxidutsläppen är de utsläpp som bidrar mest till växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Koldioxid bildas vid all förbränning, exempelvis vid förbränning av fossila bränslen.

Share this post