Innehållsförteckning
Vart kommer lärkträd ifrån?
▶ Fossilfynd visar att sibirisk lärk (Larix sibirica) förekommit naturligt i Sverige för 9000 år sedan. Den anses därför idag som ett inhemskt trädslag. Växer i spridda förekomster i Norrland. ▶ Europeisk lärk (Larix decidua) växer naturligt i Mellaneuropa men fördes till södra Sverige redan på 1780-talet.
Var växer lärkträd i Sverige?
De lärkar som är mest intressanta för Sverige är hybridlärk (Larix europaea x leptolepis) i södra Sverige och sibirisk lärk (Larix sibirica) i norra Sverige. Ibland delas den sibiriska lärken upp i sibirisk och rysk lärk (Larix sukaczewii). Det är den ryska lärken som är mest använd i norra Sverige.
Är lärk lövträd?
Nu undrar jag är lärkträdet ett barr- eller lövträd och vilken är definitionen. Tack på förhand. Svar Grattis, du har rätt. Lärk tillhör familjen Tallväxter (Pinaceae) och är alltså ett barrträd.
Vad kan man göra av lärk?
Lärken kan avverkas vid 35-40 års ålder. Virket går till timmer och barrmassaved. Timmerköpare är lokala, mindre sågverk. Bland annat används timret i golvtillverkning.
Var finns lärkträd?
Lärk växte naturligt i Sverige innan senaste istiden. Det är ett barrträd tillhörande släktet tallväxter med ett 10-tal arter som varje höst fäller barren. Lärkarna växer framför allt i de boreala delarna av norra halvklotet, men förekommer även i höglägen inom det tempererade området, t ex Alperna och nordvästra USA.
Vad används lärk träd till?
Var trivs lärk?
Lärkarna trivs bäst på djup, lucker, frisk eller fuktig mark som sluttar, dock ej på styv lera. Hybridlärken passar upp till Mälardalen, medan den sibiriska lärken passar bäst från därifrån och norrut. Båda lärkarna växer bra på goda och medelgoda ståndorter.
Hur gammalt blir ett lärkträd?
Hård vinterkyla däremot tål ju lärken oftast riktigt bra. Men det är ju heller inte omöjligt att den drabbats av röta, vilket skulle vara synd eftersom lärken kan bli upp till 600 år gammal om den får leva och ha hälsan…
Hur ser ett lärkträd ut?
Lärkträdssläktets arter blir mellan 15 och 50 meter höga. Till skillnad från de flesta barrträd fäller lärkarna sina barr varje vinter, precis som hos lövträd ändrar de mjuka barren färg – de gulnar – innan de faller av.
Hur högt blir ett lärkträd?
Lärkträden kan bli mellan 20 och 60 meter höga. Västamerikansk lärk (Larix occidentalis Nutt.) som är den största lärken kan bli 60 meter hög med en brösthöjdsdiameter på 1,5 meter.
Hur plantera lärkträd?
Sibirisk lärk bör planteras på våren. Planteringen bör vara avslutad relativt tidigt på säsongen. Samma plantantal per hektar som för gran rekommenderas. Markberedning är alltid att föredra.
Varför plantera lärkträd?
– Eftersom lärken har en kort omloppstid, kan det vara en fördel att plantera lite mer lärk efter stormen för att försöka sprida virkesförrådet över åldersklasserna så att inte all volym hamnar i samma åldersklass. Lärken kan avverkas vid 35-40 års ålder. Virket går till timmer och barrmassaved.
Hur högt kan ett lärkträd bli?
Lärkträden kan bli mellan 20 och 60 meter höga. Västamerikansk lärk (Larix occidentalis Nutt.) som är den största lärken kan bli 60 meter hög med en brösthöjdsdiameter på 1,5 meter. Lärk är det enda barrträdet i Norden som fäller samtliga barr på hösten.
Vad kostar lärk?
Svar Det finns ingen utvecklad marknad för lärk eftersom det inte köpas när som helst annat än i Sibirien. Räkna med att rundvirke i Sverige kostar 500-1200 kr/m3f. Sågad vara varierar mellan 2000 och 4000 kr/m3 beroende på kvalitet och vad man sågat och hyvlat.
Hur ser kottarna ut på en lärk?
Årskotten är gulbruna och nästan kala. Barren är mellan 10 och 37 mm långa med blekgrön ovansida och grönaktiga band på undersidan. Kottarna blir mellan 1,5 cm till 4,5 cm stora och med 25 till 50 fröfjäll.
Hur mycket lärk finns det i Sverige?
Lärkar förekommer i dag inte naturligt i Sverige. Däremot förekom de naturligt här för 9000 år sedan. Lärkar återinfördes sedan av människan på 1700-talet. I huvudsak har europeisk lärk och hybridlärk planterats i landet, men sibirisk lärk är att föredra i norra Sverige av kvalitets- och tillväxtskäl.