Innehållsförteckning
Vem är åtalad?
Den tilltalade är den som misstänks vara skyldig och är åtalad för brottet.
När är man åtalad?
Om åklagaren väcker åtal blir det rättegång i domstol. Om det är ett mindre allvarligt brott kan domstolen besluta om dom utan rättegång. En åklagare har åtalsplikt för nästan alla brott. Det betyder att åklagaren alltid måste väcka åtal, om det finns tillräckliga bevis för att någon har begått ett brott.
Vad betyder ange brottet till åtal?
Det innebär att åklagaren är skyldig att väcka åtal om han eller hon bedömer att det finns tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts och att det går att bevisa vem som har begått det. Detta innebär i sin tur att inte heller den som har blivit utsatt för brott bestämmer vad som ska hända med utredningen.
Vad är rättsprocessen?
När ett brott har polisanmälts inleds en utredning. Den ska ligga till grund för åtal, rättegång och dom. Brottsoffrets deltagande i utredningen spelar ofta en avgörande roll för hur rättsprocessen fortlöper.
Vilka är Misstankegraderna och hur används de?
Här måste det finnas konkreta omständigheter som med viss styrka talar för att personen i fråga kan ha begått brottet. Det är inte lätt att exakt definiera vad skälig misstanke är och hur det tillämpas. Det bör dock vara ungefär 50 procents sannolikhet för att en viss person har begått brottet.
Hur får man reda på om man är polisanmäld?
– Det finns tyvärr inget sätt för dig att få reda på om du blivit polisanmäld för något. – Om förundersökningen läggs ner kommer du inte få reda på att du blivit polisanmäld. – Om du anses vara skäligen misstänkt för brott kommer du få reda på det.
Varför har man en rättegång?
En rättegång är ett sammanträde i en domstol där man kommer fram till om den som är misstänkt för ett brott ska dömas för brottet eller inte. Det kallas för att domstolen prövar åtalet. Om domarna kommer fram till att den tilltalade är skyldig till brottet bestämmer de också vilket straff som hon eller han ska få.
Vem är målsägande i ett brottmål?
En person som blivit offer för ett brott är målsägande i ett brottmål. En person som misstänks för att ha begått ett brott kallas i förundersökningen för den misstänkte och i rättegången för den åtalade eller svarande. Även åklagaren är i rättegången en av parterna.
Hur kan man se om någon är åtalad?
OFFENTLIGA HANDLINGAR ONLINE Lexbase är nyhetstjänst med rättslig information om personer och företag. Lexbase är en webbtjänst som på ett och samma ställe tillgängliggör rättslig information från samtliga svenska domstolar och en rad andra myndigheter.
När blir man målsägare?
Har du blivit utsatt för ett brott kallas du för målsägande. Vid rättegången ska du höras om det brott du har blivit utsatt för. Din berättelse av vad det är som har hänt är viktig och kan ha stor betydelse för domstolens beslut.
Vem kan vara målsägande?
Målsägande (även målsägare) är den mot vilken ett brott är begånget eller som blivit förnärmad eller lidit skada av brottet. Under äldre medeltid var begreppet ”saksökande”.