Frågor

Vem beslutar vilka arenden som ska hanteras vid en namnds sammantrade?

Vem beslutar vilka ärenden som ska hanteras vid en nämnds sammanträde?

En nämnd kan inte besluta i ärenden som uppfyller kommunallagens 5 kapitel, 1 §. Den anger att kommunfullmäktige beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. Du förväntas aktivt delta och fatta beslut under nämndens sammanträden. Beslut fattas normalt med acklamationsbeslut.

På vilket sätt kommer bestämmelserna i EUF fördraget att påverka kommunernas möjligheter att ge stöd till enskild?

Beslut om avgiftssänkningar till enskilda företag kan anses som statligt stöd enligt artikel 107.1 EUF-fördraget. Sänkningar av kommunala avgifter borde med hänsyn till avgiftsbeloppens storlek dock inte uppgå till belopp som överstiger vad som kan ses som s.k. de minimis-stöd.

Vad är kommunala kompetensen?

Den kommunala kompetensen i Sverige anger de uppgifter en kommun får utföra. Den kommunala kompetensen definieras i kommunallagen (så kallad allmän kompetens) och i speciallagstiftning (den speciallagsreglerade kompetensen).

Vilka verksamheter måste kommunen bedriva?

Kommunen ansvarar för sådant som bedrivs på lokal nivå på uppdrag av staten. De sköter bland annat skola, barnomsorg, äldreomsorg och verksamheter för funktionsnedsatta. Kommunen är ansvariga för att erbjuda skolor på flera nivåer, både grundskola, gymnasieskola, särskola, vuxenutbildningar och svenska för invandrare.

Vad är statsstödsregler?

Statsstödsreglerna är utformade för att de politiska målen med olika typer av statsstöd ska uppnås på ett sätt som gör att våra gemensamma resurser används effektivt. Om statsstöd utformas på rätt sätt begränsas stödets påverkan på konkurrensen och företag inom EU får förutsättningar att konkurrera på lika villkor.

Vad innebär Lokaliseringsprincipen eller den kommunala kompetensen?

Lokaliseringsprincipen i 2 kap. 1 § kommunallagen (1991:900), KL, innebär att kommunala åtgärder ska ha anknytning till kommunens eller landstingets geografiska område eller deras medlemmar för att anses som kompetensenliga.

Vad är Bosättningskrav?

Minst en särskild firmatecknare ska vara bosatt inom EES för att bosättningskravet för särskilda firmatecknare ska vara uppfyllt. Bara den som är folkbokförd i Sverige räknas i detta sammanhang som bosatt i Sverige. Detta gäller oavsett om personen är svensk medborgare.

När är styrelseledamot jävig?

En styrelseledamot är jävig att handlägga en fråga om avtal mellan föreningen och tredje man, till exempel ett bolag, endast på den grund att denne är styrelseledamot även i bolaget.

Får man rösta på sig själv som styrelseledamot?

På en föreningsstämma får en medlem inte själv eller genom ombud rösta på sig själv vid omval (6 kap. 37 § FL). Detta innebär att en medlem som är styrelseledamot inte får rösta i frågor som befriar hen från skyldigheten att exempelvis betala medlemsavgift och delta i arbetsdagar.

Är sammanträdena i kommunstyrelsen offentliga?

1. Kommunfullmäktige medger Kommunstyrelsen och alla nämnder att hålla offentliga sammanträden i enlighet med 6 kap 19 a § Kommunallagen (1991:900). 2. Kommunstyrelsen och nämnderna får besluta att sammanträden skall vara offentliga.

Vad innebär det att vara Delgivningsbar person?

Delgivningsbar person För bolag som saknar en firmatecknare bosatt i Sverige, krävs att styrelsen utser en delgivningsmottagare, bosatt i Sverige. Personens funktion är att ta emot delgivningar för bolagets räkning. Delgivningsmottagaren har inget ansvar i bolaget.

När är det jäv?

Jäv uppstår vid intressekonflikter Jäv är när en anställd eller förtroendevald anses ha ett sådant intresse i ett ärende att hens opartiskhet kan ifrågasättas.

Vilka räknas som jäv?

Med jäv avses omständighet som kan rubba förtroendet till en beslutsfattares, ledamots eller handläggares opartiskhet/objektivitet vid handläggningen av ett ärende. De omständigheter som utgör jäv återfinns i förvaltningslagen 16 och 17 §§.

Har styrelsen rösträtt på årsmötet?

Huvudregeln är att varje röst ger lika rätt men att annat kan bestämmas i stadgarna. Du uppger att ni i era stadgar har givit varje medlem (klubb) två röster vardera. Om stadgarna inte innehåller någon ytterligare bestämmelse om rösträtt så ska inte styrelseledamöterna också ges rösträtt.

Får styrelseledamot rösta på årsmöte?

Endast medlemmar har rösträtt, och varje medlem har en röst. Men om två medlemmar samäger en bostadsrätt så har de bara en röst på mötet. Vem som ska rösta (utöva rösträtten) får de själva bestämma. Om en medlem av någon anledning äger flera bostadsrätter har hon/han också bara en röst.

Share this post