Frågor

Vem far graviditetsdiabetes?

Vem får graviditetsdiabetes?

Det finns också en risk att få graviditetsdiabetes om något av det här stämmer på dig: Du har haft graviditetsdiabetes tidigare. Du har övervikt. Du har fött ett barn som har vägt mer än fyra och ett halvt kilo eller bedömts vara stort i förhållande till graviditetslängden.

Hur vanligt är graviditetsdiabetes?

Antalet kvinnor som drabbas av graviditetsdiabetes ökar både i Sverige och utomlands. Totalt är det 2 000 kvinnor i Sverige som varje år får diagnosen. Däremot följs inte alla upp efter graviditeten, något som Rickard Claesson tror beror på att många kopplar sjukdomen till just graviditeten.

Vilka värden graviditetsdiabetes?

I dag anser WHO och Socialstyrelsen att diagnosen graviditetsdiabetes ska ställas vid fastevärde 5,1 mmol/l, efter en timme 10,0 och efter två timmar 8,5 mmol/l vid en 75 gram glukosbelastning. Tidigare krävdes fastevärde på minst 7,0 mmol/l och/eller 2- timmarsvärde 10,0 mmol/l vid venös glukosbelastning.

Får man äta godis när man har graviditetsdiabetes?

Kakor/bullar/godis/glass: En del slutar helt med sötsaker. Några kan fortsätta äta men i små mängder. Sockerfria alternativ kan fungera lite bättre men påverkar fortfarande blodsockret en hel del.

Vad ska man äta när man har graviditetsdiabetes?

Kosten kan innehålla mindre kolhydrater, men något mer fett och protein än vad som rekommenderas för andra diabetiker. Rekommenderade kolhydratkällor är fullkornsprodukter, grönsaker, potatis, flytande mjölkprodukter, frukt och bär. Kolhydrater att undvika är socker, sockerhaltiga livsmedel och vita spannmålsprodukter.

Varför får vissa graviditetsdiabetes?

Det innebär att bukspottkörteln måste öka sin insulinproduktion för att kompensera för det ökade behovet av insulin. Klarar bukspottkörteln inte av att öka insulinproduktionen stiger blodsockret och man utvecklar i detta fall graviditetsdiabetes.

När får man symptom gravid?

Det mest klassiska graviditetssymptomet är väl illamåendet. Många mår inte illa alls, medan andra dras med sitt illamående nästan hela graviditeten igenom. Vanligast är att man börjar må illa i vecka 6 av graviditeten och illamåendet kan komma när som helst under dygnet.

Vad är ett bra blodsockervärde?

Hos friska personer hålls det uppmätta blodsockret på morgonen efter fasta (minst åtta timmar utan mat) under 6,0 mmol/l och blodsockret stiger inte heller vid så kallat sockerbelastningstest i laboratorium över 7,7 mmol/l.

Hur länge ska man fasta innan Sockerbelastning?

Du rekommenderas att äta normal kost under 3 dagar före belastningen. Du ska vara fastande minst 10 timmar – max 14 timmar, före undersökningen. Är Du gravid ska Du vara fastande minst 8 timmar – max 14 timmar, före undersökningen.

Får man äta godis som gravid?

Sötningsmedlet steviolglykosid, som används som tillsats i vissa livsmedel, anses också vara säkert under graviditeten. Godis innehåller ofta mycket energi men sällan någon näring. Om du äter dig mätt på sötsaker kan det bli svårare att täcka kroppens behov av näring. Ät därför godis med måtta.

Hur påverkas fostret av socker?

– Sockret passerar lätt moderkakan, så höga blodsockervärden kan leda till ökad insulinproduktion hos fostret. Eftersom insulinets effekt är att föra in sockret i cellerna riskerar barnet att växa onormalt mycket så att det föds för stort, säger Kerstin Berntorp.

Kan man äta banan när man är gravid?

Du får i dig tillräckligt med folsyra om du följer de allmänna kostrekommendationerna. De innebär att du väljer fullkornsprodukter och äter 500 gram grönsaker och frukt om dagen. Det motsvarar fem portioner frukt och grönt, till exempel en banan, ett äpple, en morot, bladspenat och broccoli.

Hur farligt är graviditetsdiabetes?

Kvinnor som haft graviditetsdiabetes har en kraftigt ökad risk att i framtiden utveckla framför allt typ 2 diabetes och även kardiovaskulär sjuklighet. Om tillståndet normaliseras postpartum är risken att drabbas av graviditetsdiabetes vid nästkommande graviditet cirka 50-70 %.

Share this post