Frågor

Vem kan vara Bouppteckningsman?

Vem kan vara Bouppteckningsman?

Nästan alla får vara förrättningsmän, t. ex. får en make eller annan anhörig till en dödsbodelägare eller efterarvinge vara förrättningsman. Även en särskild bouppteckningsförrättare som utsetts av Skatteverket får vara förrättningsman (20 kap.

Vem kan vara ombud vid bouppteckning?

Det finns inga regler angående vem som kan agera ombud i dessa fall, utan ombudet kan vara vem som helst. Det viktiga är dock att ombudet har en fullmakt där det framgår att dödsbodelägaren ger ombudet fullmakt att företräda och bevaka din rätt vid förrättningen av bouppteckningen.

Vem kan vara Ingivare?

Förrättningsmän är de två utomstående personerna som bekräftar att bouppteckningen gått rätt till. Ingivaren är den person som tar hand om kontakten med Skatteverket för dödsboets räkning.

Kan Bouppgivare och Ingivare vara samma person?

En person kan ha flera roller i en bouppteckning. Ett barn till den avlidna kan till exempel vara både bouppgivare, dödsbodelägare och ingivare.

Vem får förrätta en bouppteckning?

Kan maka vara Förrättningsman?

Däremot får inte en dödsbodelägare eller en företrädare för en dödsbodelägare vara förrättningsman. Inte heller får en efterarvinge vara förrättningsman (se RH 1995:77). En bouppgivare, boutredningsman eller testamentsexekutor kan inte heller vara förrättningsman (se NJA 1925 s. 389).

Kan sambo vara Förrättningsman?

Förrättningsmän ska vara två utomstående och det innebär att det ska vara två personer som inte har rätt till arvet efter din mamma, varken genom lagen eller ett testamente. I det här fallet kan alltså både din sambo och din son vara förrättningsmän så länge din mamma inte har testamenterat något till dem (ÄB 20 kap.

Kan svärson vara Förrättningsman vid bouppteckning?

Varken svärsonen eller barnbarnet till den avlidne är dödsbodelägare (förutsatt att det inte finns något testamente som säger annorlunda). Så länge som ingen av dem faller in under något annat utav det ovan uppräknade så kan de alltså båda två vara förrättningsmän.

Ett barn till den avlidna kan till exempel vara både bouppgivare, dödsbodelägare och ingivare. Bouppgivare: Den som bäst känner till dödsboet, det vill säga vilka skulder och tillgångar som finns. Dödsbodelägare: De som ärver direkt från dödsboet.

Share this post