Innehållsförteckning
Vilka ämnen finns i saliv?
Saliven har viktiga funktioner som underlättar vårt dagliga liv, den består mestadels av vatten (98%) och de resterande två procenten innehåller viktiga ämnen för att hålla oss friska. Salivens skyddande effekt är främst genom sitt innehåll av ”goda” bakterier, proteiner och enzymer av olika slag.
Finns i saliv am?
Dessa olika sorters saliv bildas i två olika sorters celler. Seröst sekret: Lättflytande, innehåller mycket amylas och elektrolyter, pH varierar mellan 5,82 (vilo) och 7,67 (stimuli). Utsöndras främst vid födointag och är endast aktiverat vid specifik stimuli. Muköst sekret: Trögflytande, klibbigt.
Vad är xerostomi?
Normalt ska salivsekretionen vid vila ligga på 0,25–0,35 ml/min och vid tuggning på 1–3 ml/min. I nedanstående tabell anges gränsvärden för låg salivsekretion för både barn och vuxna. Låg uppmätt salivsekretion benämns hyposalivation medan låg upplevd salivsekretion brukar kallas xerostomi.
Varför får jag mycket saliv i munnen?
Mängden saliv ökar när vi äter; den stimuleras av dofter, smaker (speciellt sura), tuggning, mekanisk stimulering, smärta, aggression och vid reflux av sur magsaft. På natten och när vi vilar producerar vi mindre saliv. Stress och nervositet kan också minska mängden saliv.
Vad finns i saliven och hur påverkar det stärkelse?
MEN vi har en annan fiffig sak i munnen. Nämligen ett enzym ,som bryter ner stora saker till små. Det simmar omkring i saliven och heter Amylas. Amylas är superbra på att bryta ner något som vi stoppar i oss ganska ofta – nämligen stärkelse!
Hur fungerar salivens Buffertsystem?
Viktigast för salivens buffertkapacitet är i vilosaliv oorga- niskt fosfat och i stimulerad saliv bikarbonat. Det senare är speciellt betydelsefullt eftersom flödet ökar starkt efter det munhålan exponerats för t ex en frätande syra. Vid lågt pH (omkring pH 4) har också salivens proteiner buffrande ver- kan.
Vad har Mucin i ditt saliv för viktig funktion?
Några av de adsorberade saliv- proteinerna har en smörjande funktion (bland annat mucin och staterin) som är viktig bland annat för förmågan att kunna svälja och tala obe- hindrat, men också för att förhindra slitage mellan tandytor vid tuggning.