Frågor

Vilka ar de storsta skillnaderna man skall tanka pa om man gor HLR pa ett barn yngre an 1 ar jamfort med en vuxen ungdom?

Vilka är de största skillnaderna man skall tänka på om man gör HLR på ett barn yngre än 1 år jämfört med en vuxen ungdom?

Mun mot mun-andning – gör 5 inblåsningar Om barnet är yngre än ett år ska du lägga din mun tätt över både näsa och mun. Om barnet är äldre än ett år ska du i stället klämma ihop barnets näsborrar med den hand du håller på pannan. Det förhindrar att inblåst luft kommer ut genom barnets näsa i stället för ner i lungorna.

Hur många kompressioner ska man göra på barn?

Gör bröstkompressioner genom att trycka på nedre halvan av bröstbenet i en takt av ca 100-120 kompressioner per minut. Tryck ner minst en tredjedel av bröstkorgens djup. Ge 15 kompressioner och därefter två inblåsningar enligt ovan.

När slutar man HLR?

Du ska däremot inte börja med hjärt-lungräddning om personen är medvetslös men andas normalt. Då ska du lägga personen i stabilt sidoläge och böja huvudet bakåt så att luftvägarna hålls öppna. Därefter ska du larma 112 och stanna kvar hos den medvetslösa personen tills hjälpen kommer.

Hur kommer det sig att vi kan rädda liv genom att blåsa in vår gamla Utandnings luft i en person som inte andas själv?

hjärt-lungräddning (HLR) består av två moment. Dels bröstkompressioner som ges med händerna och som kan hjälpa det syresatta blodet att cirkulera i kroppen och dels mun mot mun-metoden där man blåser in luft i den medvetslöses lungor.

Vilka skillnader finns i hur du utför HLR på en vuxen eller ett barn?

Osäker på HLR eller kan inte göra inblåsningar Om man vid hjärtstopp hos vuxen är osäker på HLR eller inte kan göra inblåsningar kan enbart bröstkompressioner ges i väntan på ambulans. Till barn ges alltid både bröstkompressioner och inblåsningar.

Hur länge ska man utföra hjärt-lungräddning på en person med hjärtstopp?

Kom ihåg att HLR ska pågå med så få och korta avbrott som möjligt (max 10 sekunder) tills patienten visar tydliga livstecken så som att röra på sig, öppna ögonen eller andas normalt, tills ambulansen kommer eller läkare tar beslut att avbryta. Rådet ”Defibrillera inte” kan ha flera orsaker.

Share this post