Innehållsförteckning
Vilka är epokerna i svensk språkhistoria?
Perioder i svensk språkhistoria
- Urnordiska: före vikingatiden.
- Runsvenska: år 800–1225.
- Klassisk och yngre fornsvenska: år 1225–1526.
- Äldre nysvenska: år 1526–1732.
- Yngre nysvenska: år 1732–1900.
- Nusvenska: år 1900–
- Lånord och influenser.
- Böjning och syntax.
När blev svenskan ett eget språk?
Svenska dök upp som ett eget språk för ungefär 1 200 år sedan. Vägen fram till dagens så kallade nusvenska har varit lång och händelserik. Från fornsvenska till nusvenska. Mycket har hänt med svenska språket de senaste tusen åren.
Hur kommer det svenska språket se ut om 100 år?
Ingen vet idag hur svenskan kommer att se ut i framtiden, det är omöjligt att säga, men många språkforskare har olika teorier om hur utvecklingen kommer att ske. Något som är helt säkert är att nya saker och ny teknik kommer att skapas.
När börjar Nusvenskan?
Nusvenska är den svenska som talas och skrivs sedan sekelskiftet 1900. Man brukar koppla August Strindbergs verk till början av den nusvenska epoken. 1900-talet kännetecknas språkligt av att ett standardspråk, ”rikssvenska”, blir allt vanligare beroende huvudsakligen på masskommunikation genom radio och TV.
Hur har svenska språket förändrats under de senaste 100 åren?
De senaste hundra åren har svenskan genomgått stora förändringar: Språket har ”putsats” så att uttal och stavning ligger närmare varandra. Ett riksspråk har utkristalliserats (alltså det ”gemensamma” språket har fått större betydelse och spridning. De flesta talar en svenska som ligger ganska nära riksspråket.
När började Urnordiskan förändras?
Urnordiska, eller urnordgermanska, var det språk som talades i Norden under yngre romerska järnåldern, folkvandringstiden och vendeltiden (ca 250–825 e Kr). Vid övergången från vendeltiden till vikingatiden omkring år 800 hade urnordiskan börjat skilja sig betydligt från de andra germanska språken.
När slutade Nysvenskan?
Yngre nysvenska[redigera | redigera wikitext] Yngre nysvenska var det svenska språk som talades och utvecklades under en period som börjar 1732 och vars slutdatum kan sättas till antingen utgivandet av Röda rummet 1879 eller till stavningsreformen 1906, varefter nusvenskan tar över.