Frågor

Vilka ar parterna i maleribranschen?

Vilka är parterna i måleribranschen?

Parterna i måleriavtalet värnar om yrkeskompetensen inom branschen. Parterna har ingått ett yrkesutbildningsavtal som båda verkar för att upprätt- hålla. Parterna bedriver vidare utvecklingsarbete vad avser såväl måleri- metoder, yrkesutbildningens inriktning och branschen i stort.

Vad är sant avseende Måleriyrket?

Måleri är ett hantverk med lång historia. Dagens byggnadsmålare målar och tapetserar både invändigt och utvändigt i såväl nybyggnation som renoveringsobjekt. Tidigare var dekorativt måleri en viktig del av yrket, och även idag finns målare som specialiserat sig på detta.

Hur många anställda har sandå?

Bolagsfakta

Antal anställda: 817 st
Telefonabonnemang: 300 st
Snittlön: 446 000 kr/år
Utdelning (2020): 0 kr

Vad händer om parterna inte kommer överens?

Om parterna inte kommer överens kan konflikt bryta ut. För att en konflikt ska kunna uppstå krävs det att kollektivavtalet är uppsagt samt att det har löpt ut. En konflikt på arbetsmarknaden innebär att någon part tar till en stridsåtgärd och det kan handla om strejk, lockout och blockad.

Vad kan hända om inte arbetsgivare och fack kommer överens på arbetsmarknaden?

Under en avtalsrörelse omförhandlas kollektivavtalade löner och arbetsvillkor för de anställda i företagen. Om arbetsgivarna och facken inte kommer överens i förhandlingarna kan de sätta press på motparten genom att varsla om konflikt och vidta stridsåtgärder.

Vilka stridsåtgärder kan fackföreningar och arbetsgivare ta till om de inte kommer överens?

Den vanligaste stridsåtgärden är att utlysa strejk, där berörda medlemmar inte utför något arbete tills kravet har gått igenom. Facket måste varsla om strejk minst sju dagar innan den ska börja. Blockad. Facket förhindrar delar av arbetet på arbetsplatsen så att det inte kan utföras.

Vad kan hända om arbetstagaren och arbetsgivaren inte kommer överens och beskriv någon historisk händelse som handlat om det?

Avslutas en förhandling i en rättsvist i oenighet kan facket driva frågan vidare till central förhandling och efter det till domstol. En rättstvist kan exempelvis handla om tolkning av kollektivavtal eller om saklig grund föreligger för uppsägning.

Vem äger sandå?

Från 2007 heter huvudägaren Roosgruppen. 2007 köper också Sandå ärkerivalen Kumlins måleri och Sveriges två största måleriföretag blir ett och samma. Tillsammans blir Sandå och Kumlins det enda rikstäckande måleriet i Sverige och en av Europas största koncerner inom måleri och golv.

Share this post