Innehållsförteckning
Vilka beslut får inte överklagas?
Beslut som rör myndigheters rent interna förhållanden kan i regel inte överklagas. Normalt kan man inte heller överklaga enbart motiveringen till ett beslut eller en dom (RÅ 1990 not.
Kan man överklaga en bot?
Reglerna om polismans rätt att dela ut böter (eller föreläggande av ordningsbot som det heter) återfinns i rättegångsbalken, hädanefter förkortat RB. Som sagt går det alltså inte att överklaga en redan godkänd bot genom de vanliga sätten man överklagar genom.
Hur går det till i förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter och tvister mellan företag och myndigheter. Det är till förvaltningsrätten det går att överklaga ett myndighetsbeslut från till exempel Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunens socialtjänst.
När har man rätt att överklaga?
Vem får överklaga? För att någon ska ha rätt att överklaga ett beslut om att bevilja, avslå eller avvisa en ansökan om lov eller förhandsbesked måste beslutet angå den klagande och ha gått denne emot. Detta kan behöva bedömas från fall till fall.
Vem har rätt att överklaga beslut?
Ett beslut får överklagas av den som beslutet angår, om det har gått hen emot (42 § FL). saklegitimation (rätten att som part föra talan i en viss bestämd sak).
Hur går en förhandling till i förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätten avgör oftast ett mål genom att läsa, ta hänsyn till och bedöma det som kommit in skriftligt och utan att parterna träffas personligen. Domstolen kan dock kalla till en muntlig förhandling om det kan vara till fördel för utredningen. Du kan själv begära muntlig förhandling om du vill ha det.
Hur lång tid tar ett ärende i förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätterna har under flera år haft problem med att klara regeringens verksamhetsmål om att 75 procent av målen i förvaltningsrätt ska ta högst sex månader att avgöra. Den regionala spridningen i handläggningstider är också stor mellan landets tolv förvaltningsrätter.