Frågor

Vilka forarbeten brukar jurister i allmanhet intressera sig for?

Vilka förarbeten brukar jurister i allmänhet intressera sig för?

Relaterade Studylists

  • Författningar. Det finns tre olika typer av författningar: Lagar, Förordningar, Föreskrifter. Sveriges lagar bestäms av riksdagen och utgör grunden i svensk.
  • Förarbeten.
  • Rättspraxis.
  • Doktrin. Med begreppet doktrin avses juridisk litteratur i viss mån. Det finns olika.
  • EU-rätt.

Hur påverkas rättstillämpningen och den juridiska metoden?

Fallet adresserar hur den juridiska metoden och rättskälleläran påverkas av att rättstillämpningen ges större utrymme för rättsskapande. Ett exempel på hur den juridiska metoden förändras är påverkan på lämplighetsprövningen som föregår en analog tillämpning av ett specifikt lagrum.

I vilken ordning används rättskällorna?

Förhållandet mellan rättskällor En vanlig indelning i Sverige är att rättskällorna rangordnas i följande ordning: Författningar (lagar med mera) Förarbeten (till exempel propositioner) Rättspraxis (prejudikat)

Vilka förarbeten är viktigast?

Generellt anses propositionen (prop.) från regeringen vara det viktigaste förarbetet. Förarbeten är liksom lagar s.k. rättskällor, vilket innebär att domstolar kan titta vad som står i förarbeten och avgöra en fråga som någon tvistar i en domstol utifrån vad som står i förarbeten till en lag.

Vad är ett analogislut?

Ett analogislut (eller analogisk lagtillämpning) är ett juridiskt begrepp som betyder att man kommer fram till hur en oreglerad fråga ska avgöras genom att utgå från lagreglering på liknande områden. Ett exempel är att det finns en regel som säger att den som stjäl en häst ska dömas till ett års fängelse.

Hur lagen ska tolkas?

Subjektiv teleologisk tolkning: att tolka lagen utifrån det syfte lagstiftaren hade när lagen stiftades (se förarbeten till lagarna). Objektiv teleologisk tolkning: att tolka lagen utifrån dess funktion i samhället. E contrario tolkning innebär att man gör en slutsats om att det omvända ska gälla.

Hur tolkar man lagen?

Lagtolkning

  1. Subsumtion (Egentlig tolkning eller bokstavstolkning) — att tolka lagtexten utifrån ordalydelsen.
  2. Systematisk tolkning — att tolka lagens mening utifrån dess systematik.
  3. Subjektiv teleologisk tolkning — att tolka lagen utifrån det syfte lagstiftaren hade när lagen stiftades.

Hur tolkar man och tillämpar rättsregler?

En extensiv tolkning innebär att man konstaterar att regeln är tillämplig på ett visst ”kärnområde”, men att man tillämpar regeln även på frågor som inte direkt faller inom detta område.

Hur är en rättsregel uppbyggd?

En rättsregel är vanligtvis uppbyggd av rättsfaktum och rättsföljd. Rättsfaktum består av ett faktum eller flera fakta och konsekvensen av detta faktum eller dessa fakta leder till en rättsföljd. Exempelvis: Om Anna oprovocerat slår Björn i ansiktet med en knuten näve, så skall Anna dömas för misshandel.

Share this post