Vilka föreläsningar är obligatoriska?
Svar: Ja, föreläsningar och andra undervisningsmoment kan göras obligatoriska men under vissa premisser. Momenten behöver enligt riktlinjerna för studenternas arbetsvillkor först och främst vara kopplade till kursmålen.
Är det kul att plugga på universitet?
En stor del av universitetstiden består av att umgås och träffa nya människor. Ta vara på den tiden och det är så mycket roligare att ha några andra att umgås med som är i samma situation. För universitetstiden är väldigt speciell och extremt kul. Gå på sittningar, pubbkvällar och allt som studentlivet har att erbjuda.
Hur vet man om en föreläsning är obligatorisk?
handla om krav på deltagande vid seminarier eller fullgörande av laborationer. När det på detta sätt ställs krav på deltagande i ett utbildningsmoment för att studenten ska kunna godkännas på kursen, är det obligatoriska momentet en del av examinationen. Det obligatoriska momentet ska därför anges i kursplanen.
Måste man vara i tid till föreläsningar?
Du bestämmer själv om du vill delta. Det kan dock förekomma fall då vissa föreläsningar kräver närvaro men utöver dem är det helt enkelt upp till dig om du vill närvara eller inte. En annan tydlig skillnad är att föreläsningarna inte riktigt är lika interaktiva mellan lärare och studenter som de ofta är på gymnasiet.
Är universitetet roligare än gymnasiet?
– På gymnasiet läser du alla ämnen samtidigt, men på universitetet läser du en kurs i taget. Då har du möjlighet att helhjärtat sätta dig in i det du läser. I stället för att ha tio parallella inlämningsuppgifter, tentar du av en kurs åt gången och den nya kursen tar vid först när den förra är slut.
Hur många timmar Pluggar man på universitet?
En veckas heltidsstudier ger 1,5 högskolepoäng, men du kan även läsa på halvfart (deltid) och kvartsfart (deltid). För en utbildning på helfart är det tänkt att du ska lägga ca cirka 40 timmar i veckan på studier, som till exempel schemalagd undervisning, grupparbeten och egna studier.