Innehållsförteckning
Vilka lagar och regler gäller i samband med en anställning?
Lagar, anställning
- Lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS)
- Arbetsmiljölag (1977:1160)
- Arbetsmiljöförordning (1977:1166)
- Arbetstidslag (1982:673)
- Diskrimineringslagen (2008:567)
- Lag (2002:293) om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande arbetstagare och arbetstagare med tidsbegränsad anställning.
Vilka lagar har du som anställd att luta dig emot och vad innebär de?
Lagen om anställningsskydd (LAS) Den innehåller regler om anställningsformer och om uppsägning. Vissa delar av LAS är tvingande och de går inte att ändra genom avtal. Andra delar kan kompletteras och ersättas med kollektivavtal, till exempel när det gäller uppsägningstider och turordningsregler.
Vad är vanligaste omräkningarna av månadslön?
De vanligaste omräkningarna av månadslön är: Timlön = månadslönen dividerat med 167. Dagslön = månadslönen dividerat med 21. Dagslön per kalenderdag = månadslönen x 12 dividerat med 365.
Hur räknar man månadslönen?
Då är det inte ovanligt att man räknar om månadslönen till dagslön eller timlön och använder detta som underlag för att beräkna den lön som ska betalas ut. Omräkning av månadslön. De vanligaste omräkningarna av månadslön är: Timlön = månadslönen dividerat med 167; Dagslön = månadslönen dividerat med 21
Vad är månadslönen x 12 dividerat med 21.?
Dagslön = månadslönen dividerat med 21. Dagslön per kalenderdag = månadslönen x 12 dividerat med 365.
Vad händer med anställningsavtalet vid diskriminering?
Arbetsgivare får inte straffa den som anmäler diskriminering Den som har anmält diskriminering eller har påtalat att en arbetsgivare bryter mot lagen (till exempel genom att inte arbeta förebyggande mot trakasserier) är skyddad mot att bli bestraffad, det vill säga utsatt för repressalier.