Frågor

Vilka lander tillater samkonat aktenskap?

Vilka länder tillåter samkönat äktenskap?

Rätten för samkönade par att få gifta sig finns i EU-länderna Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike samt Island och Norge.

I vilka länder får man inte gifta sig med samma kön?

År 2019 utökades listan med Taiwan, Equador och Österrike. De allra flesta länder tillåter dock inte samkönade äktenskap. I Polen, Serbien, Lettland och Litauen har äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna skrivits in i grundlagen. Bakgrunden är att man oroar sig över följderna av utvecklingen inom EU.

När godkändes samkönade äktenskap i Sverige?

Sedan den 1 maj 2009 har Sverige en könsneutral äktenskapslag. Den nya lagen ersatte lagen om registrerat partnerskap som infördes 1995. Lagändringen innebär att två personer av samma kön kan gifta sig enligt samma lagstiftning som två personer av olika kön.

Hur många HBTQ personer i världen?

På 80-talet låg den på fem procent, sett till hela världen. I dag är det 20 procent. Samtidigt växer nationalistiska och populistiska krafter sig starkare och utmanar hbtq-personers rättigheter och trygghet.

Hur många hbtq finns det i Sverige?

Vid slutet av 2017 levde 6 837 kvinnor och 5 321 män i samkönade äktenskap eller i registrerade partnerskap. Totalt var det 10 016 personer i samkönade äktenskap och 2 142 personer i registrerade partnerskap vid slutet av året. Det motsvarar cirka 1,2 personer per 1 000 invånare.

Vad tycker svenskar om HBTQ?

Sverige och Nederländerna har överlägset bäst attityd mot homosexuella i EU, visar ny undersökning. Men när det kommer till svenskarnas syn på transpersoner faller vi ner på en tiondeplats.

Måste präster viga samkönade par?

– Det är en yttrandefrihetsfråga, även präster måste ha rätt till åsiktsfrihet, säger Mats Rimborg, ordförande för POSK i Göteborgs stift. Sedan 2009 har alla församlingar ansvar att ordna vigsel för både samkönade och olikkönade par, men enskilda präster har rätt att välja om de vill viga samkönade eller inte.

Share this post