Innehållsförteckning
Vilka olika dimensioner av kvalitetsarbete finns det?
Kvalitet utifrån olika dimensioner De olika dimensionerna delas sedan in struktur-, innehåll-, process- och resultatkvalitet.
Vad är kvalitet i kvalitetsarbete i förskolan och vilka olika dimensioner av kvalitetsarbete finns det?
Systematiskt kvalitetsarbete- Systematiskt kvalitetsarbete är den dokumentation med utvecklingsmål som skapas av pedagoger och barn för att kunna utveckla verksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete är att planera, följa upp, analysera, dokumentera och utveckla utbildningen i förskolan.
Hur var synen på barn och fostran under denna tid?
Fram till 1700-talet ansågs barnet vara bärare av arvsynden. För att få bort det onda som det bar med sig från födseln behövde det fostras, vilket gjordes med metoder som aga. Trots att synen blev något humanare genom århundradena fortsatte den i dag oacceptabla uppfostringstaktiken ända in på 1900-talet.
Hur kom det sig att samhället tog över en del av ansvaret för barnens fostran under slutet av 1800 talet?
I samband med industrialiseringen som spred sig till Sverige under 1800-talet och familjens förändrade roll såg man ett ökat behov av att samhället skulle bidra till barnens fostran och lärande. 1842 beslutade riksdagen att alla barn i Sverige skulle gå i så kallad folkskola.
Vad är god kvalitet i förskolan?
Enligt Skolverket handlar kvalitet i förskolan om …”i vilken mån en verksamhet förverkligar nationella mål och svarar mot nationella krav och riktlinjer eller andra mål, krav eller riktlinjer som är förenliga med de nationella, samt strävar efter att förbättras” (Skolverket, sid. 32, 2006/2009).
Vad kännetecknar en förskola av hög kvalitet?
Utmärkande i förskolorna av hög kvalitet är kommunikation, deltagande och ett starkt socialt samspel. – Där pratar förskollärarna mycket med barnen, ställer öppna frågor som får barn att tänka och reflektera. De visar respekt, värme och engagemang, tar del av barns värld och är öppna för deras svar.
Vad innebär kvalitet i förskola?
Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och skola utifrån hur väl en verksamhet svarar mot nationella mål, krav och riktlinjer och andra mål för enliga med de nationella, samt i vilken utsträckning verksamheten strävar efter att förbättras.
Hur har synen på barn och fostran har förändrats från 1800 talets början till idag 2020 när det gäller familjen?
Förändringar i synen på barndomen har att göra med framväxten av nya yrkesgrupper och om förändrade relationer mellan vuxna och barn och mellan barn och samhällets institutioner. Det avspeglar också nya klassrelationer, barns förhållande till arbetslivet och barn som objekt för kommersiella intressen.
Vad är god kvalite?
God kvalitet inbegriper inte bara frågor om att göra rätt och att ha ett bra bemötande, utan handlar också om vad som krävs enligt lagar och föreskrifter. Vi ska under dagens dialog ta fram vad vår verksamhet kan bidra med för att möjliggöra god kvalitet.
Vad är resultat i förskolan?
Beskrivning av resultat Det vill säga ”Vilka utmaningar/behov möter vi när det gäller barnens lärande?” Hur kompetens och behörighet ser ut för att kunna se vilka behov av utveckling som finns.