Innehållsförteckning
Vilka omfattas av handel med utsläppsrätter?
EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU ETS) är världens första större handelssystem för växthusgaser. Systemet bygger på EU-gemensamma regler som omfattar alla EU:s medlemsländer samt Norge, Island och Liechtenstein.
Vilka företag har utsläppsrätter?
Bland de största mottagarna med över 100 000 ton finns producenter som Fortum, EON och Vattenfall, kommunala bolag som Mälarenergi, Eskilstuna Energi och Göteborgs energi samt industrier som SSAB, Boliden AB, Kubikenborg aluminium AB och kemiföretaget Borealis AB.
Vilka företag behöver utsläppsrätter?
De företag som släpper ut mer koldioxid än vad de har rätt till, kan köpa utsläppsrätter av de som släpper ut mindre än sin kvot. Företagen kan handla direkt med varandra, via börser eller via de särskilda mäklare, börser och förmedlare som etablerat sig på marknaden.
Vem köper utsläppsrätter?
Handeln med utsläppsrätter är inte begränsad till de verksamhetsutövare som har åtaganden och är tvingade att ingå i systemet utan även andra företag, organisationer och privatpersoner kan köpa och sälja utsläppsrätter och internationella reduktionsenheter.
Vilka omfattas av EU ETS?
EU ETS omfattar företag och verksamheter inom energi (produktion av el och värme), industri och flygtrafik. Det är obligatoriskt att delta i systemet för de verksamheter som omfattas. I vissa fall är det dock bara verksamheter med en produktionskapacitet som överstiger en viss storlek som deltar.
Vem får pengarna för utsläppsrätter?
I Sverige är det Riksgälden som ansvarar för att ta emot intäkter från auktionerna av utsläppsrätter. Intäkterna går in i statskassan. Handeln med utsläppsrätter är det första större handelssystemet för växthusgaser i världen. Varje utsläppsrätt ger energiintensiv industri rätt att släppa ut ett ton koldioxid.
Hur tilldelas utsläppsrätter?
Två metoder att fördela utsläppsrätter – auktion och fri tilldelning. EU har två grundläggande metoder att fördela utsläppsrätter. Grundregeln är att låta företag köpa utsläppsrätter (så kallad auktion). EU delar också ut utsläppsrätter gratis (så kallad fri tilldelning).
Vem betalar man utsläppsrätter till?
Auktion – ger tillskott till statskassan Sverige får ungefär 1,5 procent av de auktionerade utsläppsrätterna och intäkterna. Fördelningen baseras på historiska utsläppsnivåer. Under 2019 gav Sveriges auktioner av utsläppsrätter intäkter till den svenska statskassan motsvarande 1,4 miljarder kronor.
Vilka länder har utsläppsrätter?
Förutom EU:s 27 medlemsländer deltar även Norge, Island och Liechtenstein. Dessutom är Schweiz nationella utsläppshandel från och med 2020 länkad till EU ETS.
Vad bestämmer priset på utsläppsrätter?
EU-ETSEU:s handelssystem med utsläppsrätter, EU ETS, inkluderar cirka 13 000 europeiska anläggningar, varav 750 i Sverige. Totalt ingår 52 varu- eller produktgrupper. Samtliga tillverkare i Europa inom samma industrigrupp rankas efter den mängd utsläpp de har per producerad enhet, och utifrån detta sätts ett riktmärke.