Vilken ålder kan man utreda dyslexi?
När ett barn har gått i skolan och försökt lära sig läsa och skriva under de första skolåren men utan framgång, trots specialpedagogiska insatser, kan det vara aktuellt med en dyslexiutredning. En sådan utredning brukar oftast inte ske förrän i årskurs 3-4.
Hur gör man utredning av dyslexi?
Utredning. Kartläggning och utredning av dyslexi kan göras av speciallärare, specialpedagog, dyslexipedagog, logoped eller psykolog som har kunskap om dyslexi. Syftet är att komma fram till vilka åtgärdsprogram och anpassningar som behövs. Hjälp och stöd.
Kan det behövas intyg om läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi?
Intyg. Intyg om läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi kan behövas i vissa fall, till exempel: om man behöver extra tid på högskoleprovet. eller när man ska ta körkort och göra teoriprov hos Trafikverket. Ibland kan man vara tvungen att utreda flera gånger i livet eftersom intyget inte får vara alltför gammalt.
Har du kunskap om dyslexi eller dyskalkyli?
1. Person med kunskap om dyslexi eller dyskalkyli, som vet hur den ska utredas, ställer diagnos. Din husläkare kan till exempel remittera dig till en logoped för utredning. Eller så gör specialpedagogen i skolan en utredning. 2. Speciallärare, specialpedagog eller logoped bedömer kvalitén på utredningen.
Hur kan du söka stöd för ditt barn med dyslexi?
Om du är vuxen och behöver stöd eller hjälp kan du kontakta en vårdcentral eller en patientförening för personer med dyslexi, till exempel Dyslexiförbundet eller Svenska Dyslexiföreningen. Kontakta barnets lärare och elevhälsan om du tror att ditt barn har dyslexi. Du kan söka stöd hos andra föräldrar till barn som har dyslexi.
Hur ska man testa barn med dyslexi?
Det är bra om alla barn testas regelbundet genom så kallad screening, för att tidigt upptäcka de som är i riskzonen för läs-, skriv- eller räknesvårigheter – dyslexi eller dyskalkyli. Pedagogen kan också göra en första kartläggning som kan ge tillräckligt med kunskap för att skolan genast ska kunna sätta in åtgärder.