Frågor

Vilken ersattning kan forpackningssystem rakna med enligt reglerna i koplagen?

Vilken ersättning kan förpackningssystem räkna med enligt reglerna i köplagen?

Allmänt. 67 § Skadestånd på grund av avtalsbrott omfattar ersättning för utgifter, prisskillnad, utebliven vinst och annan direkt eller indirekt förlust med anledning av avtalsbrottet. Skadestånd enligt denna lag omfattar dock inte ersättning för förlust som köparen tillfogas genom skada på annat än den sålda varan.

Vad är en direkt förlust?

Med begreppet ”direkt förlust” avses enligt förarbetena sådana förluster som ”till sin typ och omfattning är vanliga och förutsebara vid det aktuella avtalsbrottet”. Direkt förlust är även en förlust som ”till sin förekomst och omfattning är en normal och beräknelig följd av det skadeståndsgrundande avtalsbrottet”.

Vad krävs för att få skadestånd för indirekt förlust?

Som indirekt förlust anses 1. förlust till följd av minskning eller bortfall av produktion eller omsättning, 2. annan förlust till följd av att varan inte kan utnyttjas på avsett sätt, 3. utebliven vinst till följd av att ett avtal med tredje man har fallit bort eller inte har blivit riktigt uppfyllt, och 4.

Vad är skillnaden på direkt och indirekt förlust?

I förarbetena förklaras att direkta skador ska vara sådana skador som ”till sin typ och omfattning är vanliga och förutsebara vid det aktuella avtalsbrottet”. De indirekta skadorna sägs vara de som är ”mera avlägsna och svårförutsebara” (prop. 1988/89:76 s. 48).

Vad är skillnaden på direkt och indirekt?

Indirekt kostnad är kort sagt motsatsen till direkt kostnad, och är också en typ av kostnadsfördelning. Allt som inte är en direkt kostnad, är en indirekt kostnad. Indirekta kostnader, kan precis som direkta kostnader, vara fasta eller rörliga.

Vad innebär indirekt förlust?

Vad är en Återtagandeförbehåll?

Återtagandeförbehåll är en säkerhetsrätt som ger en säljare rätt att återta såld vara från en köpare om förutsättningarna för förbehållet är uppfyllda. Upplägget förhandlas fram mellan köpare och säljare och gäller således dem emellan. Det kan dock även i vissa fall även bli gällande mot tredje man.

Vad har ett butiksbiträde för fullmakt?

Ett butiksbiträde har en så kallad ställningsfullmakt (2 kap. 10 § 2 stycket AvtL). Butiksbiträdet är alltså i detta fallet en fullmaktstagare. Detta betyder att butiksbiträdet har fullmakt att ingå avtal på butikens vägnar.

Share this post