Innehållsförteckning
Vilken funktion har Vätebärare i cellandningen?
Det frigörs mängder med energi. Vad sker vid nedbrytning av fett och vad sker det? – Hydrolys av fett till glycerol och fettsyror följt av betaoxidation (β-oxidation) av fettsyrorna (två kolatomer i taget lossnar) då fångar vätebärare upp väte (reduceras) och det bildas acetyl-CoA som går in i citronsyracykeln.
Hur bildas glukos fotosyntes?
För att göra en glukosmolekyl behövs sex koldioxidmolekyler och sex vattenmolekyler. Då blir det tolv syreatomer över vilket blir till sex syrgasmolekyler. När fotosyntesen absorberar ljus för att tillverka glukos bildas alltså syrgas som restprodukt. Syrgasen behövs inte i fotosyntesen.
Hur tillverkar kroppen glukos?
Glykogen (eller leverstärkelse) är en polysackarid som människan, och de flesta djur, använder för att lagra kolhydrater, ungefär som växter använder stärkelse. Glykogen finns i skelettmuskelceller samt i levern (cirka 10 % av leverns vikt). När kroppen behöver energi kan den spjälka glykogen så att det bildas glukos.
Vad är en Vätebärare?
Inom biokemi är FAD (flavin-adenin-dinukleotid) en prostetisk grupp som i likhet med NAD+ fungerar som vätebärare i citronsyracykeln. FAD tar upp två väteatomer och bildar FADH2. Väteatomerna kan sedan avges för att bygga upp energibäraren ATP eller i processer där något ämne ska reduceras med väte.
Vad är glukos fotosyntes?
Fotosyntes och förbränning Gröna växter kan, tillsammans med ljusenergin i solens strålar, omvandla koldioxid och vatten, till druvsocker (glukos) och syrgas. Reaktionen kallas för fotosyntes. Koldioxiden tar växterna från luften genom klyvöppningarna, som sitter på undersidan av bladen.
Vad är Glykogenlager?
Du lagrar glykogen främst i musklerna och i levern. Det är kolhydraterna i din kost du lagrar in som glykogen. Glykogenet i dina muskler är din kropps favoritbränsle vid hård ansträngning. Glykogenet i levern håller blodsockret stabilt när du inte äter, till exempel över natten.
Kan kroppen producera glukos?
Behovet av glukos för alla dessa celler sammanlagt är runt 20 g, och det kan kroppen tillverka själv även om man ligger på extremt låga intag av kolhydrater via kosten. Kroppen tillverkar alltså det den behöver själv från våra olika energigivande för livsuppehållande och viktiga funktioner och organ.