Frågor

Vilken myndighet styr etiska fragor i svensk forskning?

Vilken myndighet styr etiska frågor i svensk forskning?

Det här är Etikprövningsmyndigheten. Vårt uppdrag är att värna människan i forskningen. Vi gör etiska prövningar av forskning på människor, men även av forskning på biologiskt material och känsliga personuppgifter.

Vad heter nämnden som reglerar och styr etiska frågor i Sverige?

Det går då till centrala etikprövningsnämnden, CEPN. Peter Höglund, ledamot i CEPN, berättar hur etikprövning går till: – Man väger deltagarnas risk mot forskningens värde. Vetenskaplig kvalitet väger litet lättare än säkerhetsaspekten, särskilt nu när man styrs av etikprövningslagen som kom 2004.

Vad är etikprövningslagen?

Syftet med etikprövningslagen är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning. Avvägning mellan risker och kunskapsvinster är två faktorer som ska ingå i prövningarna.

Vad betyder etikprövningslagen?

1 § Denna lag innehåller bestämmelser om etikprövning av forskning som avser människor och biologiskt material från människor. Den innehåller också bestämmelser om samtycke till sådan forskning. Syftet med lagen är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning.

Hur går en etikprövning till?

Den 4 oktober 2021 lanserar Etikprövningsmyndigheten det nya ansöknings- och ärendehanteringssystemet Ethix! Om du ska du ansöka om etikprövning ska du numera logga in i portalen Ethix. Utöver att ge in en ansökan är det också i denna portal som du tar emot aviseringar, beslut och annat som rör din ansökan.

Hur länge gäller en Etikansökan?

En prövning kan ändå fylla en funktion så länge projektet inte har slutförts. Men prövningen kan då bara gälla material som kommer att samlas in efter godkännandet. Om det enda som återstår är analys och utvärdering av det material som samlats in i strid med etikprövningslagen kan någon etikprövning inte ske.

Share this post