Innehållsförteckning
Vilken revisor ska skriva på årsredovisningen?
Är det flera revisorer som tagit fram revisionsberättelsen ska de alla skriva under den. Revisorn ska också skriva i årsredovisningen att hen har tagit fram en revisionsberättelse och underteckna den texten, en så kallad revisorspåteckning. Den brukar skrivas i anslutning till styrelsens underskrifter.
Måste en förening ha en revisor?
En ekonomisk förening måste ha minst en revisor som väljs av föreningsstämman om inte något annat är bestämt i stadgarna. När du startar föreningen behöver du inte registrera någon revisor till Bolagsverket.
När ska revisorn ha bokslutet?
Årsredovisningen måste lämnas för revision senast 4,5 månader efter räkenskapsårets utgång (senast 6 veckor före årsstämman senast skall hållas). Bolag med bokslutsdag 31 augusti har deadline 15 januari efterföljande år. Lämnas årsredovisningen senare än så kan det leda till en anmärkning i revisionsberättelsen.
Vem kan kalla sig revisor?
Vem som helst kan kalla sig revisor, men auktoriserade och godkända revisorer har sina titlar skyddade enligt revisorslagen (2001:883). För de största företagen med någon av dessa bolagsformer gäller ett stärkt krav på revisorn, som måste ha avlagt revisorsexamen och vara auktoriserad av RN.
Vilka föreningar har krav på revisor?
Ekonomiska föreningar, inklusive bostadsrättsföreningar, har krav på revisor. Kravet gäller även för ideella föreningar som är bokföringsskyldiga på grund av näringsverksamhet. I de flesta föreningar utses vid föreningsstämman en medlem i föreningen till förtroendevald revisor, en så kallad lekmannarevisor.
Har revisorn tystnadsplikt?
– Revisorn har tystnadsplikt. Etikkoden säger att principen om tystnadsplikt måste fortsätta följas även när relationen mellan en medlem och en kund eller arbetsgivare upphör. Dock är revisorn enligt ABL 9:46 skyldig att lämna de upplysningar som behövs om bolagets angelägenheter till den nya revisorn.
Vilka lagar finns för revision i Sverige?
I Sverige finns regler för revision i flera lagar som till exempel Lag om revisorer, Aktiebolagslagen, Kommunallagen, Lagen om ekonomiska föreningar och stiftelselagen. Därutöver kan det finnas föreskrifter för revision i exempelvis ett företags bolagsordning, föreskrifter för offentlig förvaltning eller en förenings stadgar.