Vilken roll har närstående i den palliativa vården ge exempel på olika typer av stöd som vi kan erbjuda de närstående?
Närståendestöd bör ges under sjukdomstiden men även efter dödsfallet. Närstående ska kunna känna sig delaktiga i vården och få information och stöd utefter sina behov och förutsättningar. Närstående bör i tid informeras om Försäkringskassans närståendestöd för att kunna vara mer med den sjuke.
Vad är palliativa vård?
Målet med den palliativa vården är att ge förbättrad livskvalitet till den som är svårt sjuk. Ett av den palliativa vårdens huvudsakliga mål är att lindra smärta och andra symtom.
Vad innebär palliativ vård för barn?
Definition av palliativ vård för barn enligt WHO. WHO har antagit en definition av palliativ vård för barn. Enligt denna definition innebär palliativ vård för barn följande: en total omvårdnad av barnets kropp och själ samt ett stöd åt barnets familj.
När Kan du börja med palliativ vård?
Den palliativa vården kan påbörjas i samband med att du får diagnosen om det redan då är klart att du har en livshotande sjukdom som inte går att bota. Palliativ vård kan kombineras med annan behandling för att bromsa sjukdomen. Tillsammans kan behandlingarna göra att du kan leva nästan som vanligt i månader eller år.
Vad innebär palliativ vård i livets slutskede?
Palliativ vård i livets slutskede. Vård i livets slutskede innebär att sjukdomen inte längre kan bromsas. Läkaren samråder med dig och eventuella närstående om du är i livets slutskede, vad det innebär och hur de symtom du har kan lindras.
Vilken plats och vilken roll har en närstående inom palliativ vård?
Omsorg om den sjuke och den närstående I begreppet palliativ vård ingår omsorg om såväl den sjuke som de närstående. Det är angeläget att vårdpersonalen visar omsorg även om den närstående och att den närstående har någon i vårdlaget att tala med om sina egna känslor och reaktioner.
Vilken hjälp och stöd kan du som patient anhörig och personal få i den palliativa vården i Region Gävleborg?
I teamet finns kompetens för att stödja patient och närstående utifrån fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt/andligt perspektiv. Palliativa teamet tar på remiss emot patienter med cancerdiagnos i sen palliativ fas och ALS-patienter (efter särskild överenskommelse). Upptagningsområde är Gästriklands kommuner.