Innehållsförteckning
Vilken sand används till glas?
Glasbildaren är det material som utgör glasets grundmaterial. I traditionellt glas är det alltid kiseldioxid, i äldre tid oftast i form av kvartssand, senare för att uppnå större renhet krossad kvarts. Flussmedlet har till uppgift att sänka smälttemperaturen och viskositeten hos glaset.
Kan få glas att smälta?
Man kan göra glas bara av sand – rent kvartsglas – men då krävs temperaturer över 2000 oC för att smälta det. Så höga temperaturer är både dyra och besvärliga att åstadkomma. Genom tillsats av flussmedel, till exempel soda, sänker man vanligtvis smälttemperaturen till mera hanterliga 12-1400 grader.
Är glas ett flytande material?
Vanligtvis skiljer man mellan fasta och flytande ämnen, men glas är faktiskt både och. Vanligt fönsterglas tillverkas av sand, soda och kalk, som får smälta ihop vid cirka 1500 grader.
Vad består glaset av?
Glas kan uppstå av sig självt i naturen. Vanlig sand kan bli till glas vid ett blixtnedslag. Men när man tillverkar glas använder man en rad olika ämnen som glasbildare, flussmedel, stabilisatorer, luttringsmedel, färgnings- och avfärgningsämnen och opaliseringsmedel.
Vad kan man göra av återvunnet glas?
På Svensk Glasåtervinning sorteras glaset för att sedan bli till ny råvara. När glas återvinns sparar man 20 % i energiförbrukning, jämfört med nytillverkad råvaran från grunden. Av det återvinningsbara glaset används 40 % till nya flaskor och ytterligare 40 % används för tillverkning av byggnadsisolering.
Är glas rinnande?
Jag har hört att gammalt munblåst glas ”rinner” och med tiden blir tjockare längst ner. Stämmer det? Nej, det stämmer inte. Rent kemiskt klassas glas visserligen som flytande, men glaset måste vara många hundra år för att det ska vara mätbart.
Hur ser man om ett glas är gammalt?
Gammalt glas är inte heller helt rent utan innehåller ofta blåsor och andra orenheter. Man kan också titta på hur glaset är främställt. Har glasfotens undersida ett cirkelrunt sk puntelmärke kan det vara så att glaset är gammalt, men det behöver inte vara så.