Frågor

Vill inte medverka i rattegang?

Vill inte medverka i rättegång?

Åtal. När förundersökningen är klar tar åklagaren ställning till om åtal ska väckas eller om förundersökningen ska läggas ner. Åtal väcks om åklagaren med den stödbevisnings som finns tror att det går att få en fällande dom i domstol. Åklagaren kan väcka åtal även om målsäganden inte längre vill medverka i utredningen.

Vill inte medverka i polisanmälan?

Polisen har en skyldighet att utreda misstänkt brott när det kommit till polisens kännedom. Däremot kan målsäganden meddela att han eller hon inte vill medverka i en eventuell utredning. Målsägandens ovillighet att medverka i en eventuell utredning betyder dock inte att ärendet läggs ned.

Hur fungerar en förundersökning?

I förundersökningen utreder polisen vad som har hänt och vilka skador har orsakats brottsoffret. Polisen hör brottsoffret, den misstänkte och eventuella vittnen samt skaffar annat bevismaterial såsom till exempel olika utlåtanden, fotografier och utför en teknisk undersökning.

När målsägandebiträde?

Vid sexualbrott ska målsäganden alltid få ett målsägandebiträde om det inte är uppenbart att det inte behövs. En anmälan om detta ska göras omedelbart när en förundersökning inleds. Målsägandebiträdet medverkar då vid förhör. Han eller hon hjälper även till med yrkanden om skadestånd under själva rättegången.

Måste man vara med på rättegång?

Offret, det vill säga målsäganden, kallas till rättegången såvida hans eller hennes närvaro är nödvändig för att utreda brottmålet. Det är vanligt att åklagaren vill höra offret om händelsernas gång och skadornas omfattning i så kallat bevissyfte och då kallar domstolen offret till rättegången.

Måste man närvara vid rättegång?

Om du har fått eller får en kallelse måste du närvara vid rättegången och kan annars bli skyldig att betala ett så kallat vite, en sorts avgift vars belopp ska framgå av kallelsen. Om du av någon anledning, exempelvis sjukdom, inte kan närvara vid rättegången, måste du därför meddela domstolen detta.

Kan man ta bort en polisanmälan?

Ångra polisanmälan Det går inte att ta tillbaka en polisanmälan. Eftersom polisen enligt lagen är skyldig att utreda brott kan man inte ta tillbaka en anmälan. Du kan däremot ändra eller komplettera din anmälan i efterhand, antingen via telefon, i ett brev eller på internet.

Vad innebär begreppet förundersökning?

En utredning för att fastställa om ett brott har begåtts, vem som i så fall kan misstänkas och om bevisningen räcker för att väcka åtal. Förundersökningen leds av en åklagare eller polis.

När ska målsägandebiträde förordnas?

– Målsägandebiträde ska förordnas i mål om annat brott på vilket fäng- else kan följa, om det med hänsyn till målsägandens personliga förhål- landen och övriga omständigheter kan antas att målsäganden har ett särskilt starkt behov av ett sådant biträde.

Vad krävs för att utse målsägandebiträde?

Till målsägandebiträde ska förordnas en advokat, en biträdande jurist på advokatbyrå eller någon annan person som har avlagt de kunskapsprov som krävs för behörighet till domaranställning. Endast den som på grund av sina kunskaper och erfarenheter och även i övrigt är särskilt lämplig för uppdraget får förordnas.

Share this post