Är det farligt att ha för högt hb?
Att ha både högt blodtryck och högt blodvärde innebär en väsentligt ökad risk för blodproppar, stroke, hjärt- och kärlsjukdomar. Åderförfettning, åderförkalkning, kärlkramp, hjärtinfarkt, förstorat hjärta och hjärtsvikt är vanliga komplikationer.
Kan man ha för högt hb?
Höga värden kan bero på att du behöver öka kroppens förmåga att transportera syre genom att bilda fler röda blodkroppar. Detta kan bero på rökning, lungsjukdomar eller att du har varit på hög höjd under en längre tid.
Vad är de röda blodkropparna för?
De röda blodkropparna har som uppgift att transporterar syre och koldioxid. De är väldigt små om man jämför med de vita blodkropparna men betydligt större än blodplättarna. De är små för att de lätt ska ta sig fram in i de minsta blodkärlen. För lite röda blodkroppar – blodbrist
Har du brist på röda blodkroppar?
Vid brist på röda blodkroppar så har du blodbrist, alltså anemi. Symptom. Det vanligaste symptomet på blodbrist är trötthet. Du kan också få yrsel, hjärtklappning, huvudvärk och öronsus. Symptomen beror dock på hur långsamt eller snabbt du får blodbrist och om kroppen hinner anpassa sig.
Har du för många rödkroppar i blodet så ökar risken för blodpropp eller blödningar?
Har du för många röda blodkroppar i blodet så ökar risken för blodpropp eller blödningar.
Har du röda blodkroppar i urinen?
Om du har röda blodkroppar i urinen så är din urin något brunfärgad eller rosafärgat. Då kan du få lämna ett urintest för att kontrollera detta. Den vanligaste orsaken till röda blodkroppar i urinen är urinvägsinfektion. Men ibland behöver blod i urinen inte betyda någonting.
Vad är förstorade blodkroppar?
Förstorade blodkroppar tyder ofta på blodbrist på grund av B12-brist. Om du inte får tillräckligt med vitamin B12 så fastnar blodkropparna i utvecklingen. Omogna blodkroppar är lite större än färdigutvecklade blodkroppar.