Innehållsförteckning
- 1 Är det lagligt att köpa uran?
- 2 Är det olagligt att bryta uran i Sverige?
- 3 Har vi mycket uran i Sverige?
- 4 Vilket land har mest uran?
- 5 Vad gör man med radioaktivt avfall?
- 6 Vilka länder exporterar anrikat uran till Sverige?
- 7 Vad ska slutförvaras?
- 8 Hur länge är kärnavfallet farligt?
- 9 Var köper Sverige sitt kärnbränsle?
- 10 Vad är farligt med radium?
Är det lagligt att köpa uran?
Den nuvarande regleringen. Det är inte förbjudet att bryta uran i Sverige men brytningen får inte ske utan tillstånd enligt miljöbalken, minerallagen och lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (fortsättningsvis kallad kärntekniklagen).
Är det olagligt att bryta uran i Sverige?
Den svenska lagstiftningen förbjuder inte uranbrytning idag. För att få bryta uran krävs tillstånd enligt minerallagen och miljöbalken.
Har vi mycket uran i Sverige?
I Sverige finns mycket uran, ofta i granit och alunskiffer. Halten uran är dock så låg att det i dagsläget inte är kostnadseffektivt att utvinna det. Det uran som används i de svenska kärnkraftverken bryts därför utomlands. För att driva de svenska kärnkraftverken går det åt cirka 1 500 ton naturligt uran per år.
Hur investera i uran?
Om du vill investera och köpa uran så finns det flera alternativ här, men inte minst aktier. Även här kan du köpa exempelvis Global X Uranium ETF, men det finns också aktier för olika bolag inom energisektorn som investerar i kärnkraften och som påverkas av uranpriset.
Var bryter man uran?
Uranmalmen bryts i gruvor eller dagbrott ovan jord. Uran till svenska reaktorer importeras. Kanada och Australien är de största uranproducenterna, men uran bryts även i Namibia, Sydafrika, Kazakstan, Uzbekistan och Ryssland.
Vilket land har mest uran?
Kanada, Kazakstan, och Australien är de tre största producenterna och står tillsammans för 59% av världsproduktionen av uran. Andra viktiga länder som producerar mer än 1000 ton uran per år Namibia, Ryssland, Niger, Uzbekistan och USA.
Vad gör man med radioaktivt avfall?
Mycket lågaktivt avfall kan deponeras i markförvar vid de kärntekniska anläggningarna. Kortlivat låg- och medelaktivt avfall från driften av kärnkraftverken och andra kärntekniska anläggningar skickas i behållare till slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark.
Vilka länder exporterar anrikat uran till Sverige?
I Sverige används årligen cirka 1 500 ton naturligt uran, vilket köps på världsmarknaden. Anrikningstjänsterna till det svenska reaktorbränslet köps på världsmarknaden främst från Frankrike, Holland och Storbritannien.
Vad använder man radium till?
Användning. Radium har ganska få användningsområden idag eftersom dess radioaktiva egenskaper finns hos andra ämnen som är lättare att hantera eller säkrare, till exempel 60kobolt och 137cesium. Förr i tiden användes radium (speciellt radiumklorid) till att göra självlysande klockvisare.
Vad är en Toriumreaktor?
När torium finns i en reaktor träffas det under drift av en ström av neutroner. Torium som träffas av neutroner omvandlas genom en serie kärnreaktioner till uran-233, vilket inte förekommer i naturen. Uran-233 är klyvbart och börjar bidra till kedjereaktionen så fort det dyker upp i reaktorn.
Vad ska slutförvaras?
I ett slutförvar ska det använda kärnbränslet kunna förvaras strålsäkert i 100 000-tals år. Det beror på att kärnbränslet är mycket farligt för omgivningen och att det tar lång tid för radioaktiviteten att minska. SKB har föreslagit att slutförvaret ska byggas i Östhammars kommun, nära kärnkraftverket i Forsmark.
SKB hävdar att det radioaktiva utbrända kärnbränslet är ofarligt om 100 000 år medan SKI brukar tala om någon eller några miljoner år vilket kan vara anledning nog att titta närmare på denna fråga.
Var köper Sverige sitt kärnbränsle?
Vår svenska kärnkraftsindustri köper i stället uran från i huvudsak tre områden: Australien, Kanada och Ryssland. Ungefär 40% av uranet kommer från Ryssland.
Vilket grundämne används som kärnbränsle i svenska reaktorer?
Uran är det ämne som används som kärnbränsle i de flesta kärnkraftreaktorer i världen, och i alla svenska reaktorer. Det är en lång process från brytning av uranmalmen tills det utbrända bränslet hamnar i ett slutförvar i Sverige.
Vad upptäckte Pierre Curie?
Radium
Polonium
Pierre Curie/Upptäckter
Vad är farligt med radium?
Det är ett ämne som kan leda till cancer och är därför något som ska behandlas med högsta varsamhet. Dessutom är det en kostsam och långdragen process för att utvinna radium och idag finns det andra alternativ som fungerar mycket bättre. Till exempel till självlysande visare i klockor använder man idag tritium.