Innehållsförteckning
Är Madagaskar lika stort som Sverige?
Madagaskar är världens fjärde största ö. Från norr till söder är den cirka 1 600 km och från öster till väster 580 km. Öns storlek går att jämföra med Kenya och längden är nästan exakt den samma som Sveriges. De största öarna är Nosy Be (”stora ön”) och Sainte-Marie (även kallad Nosy Boraha).
Är Madagaskar större än Sverige?
Madagaskar är världens fjärde största ö, till ytan cirka 30 procent större än Sverige. Den ligger i Indiska oceanen omkring 50 mil öster om den afrikanska kontinenten med Moçambique som närmaste granne på fastlandet.
Vilka bor i Madagaskar?
Madagaskar – Befolkning och språk. Madagaskars befolkning har ett blandat ursprung med inslag från framför allt Indonesien och Afrika. Trots att invånarna talar ett enhetligt språk, malagassiska, är de officiellt indelade i 18 folkgrupper med egna dialekter.
Vad är den största ön på Madagaskar?
Ön är till ytan världens fjärde största. Från norr till söder är den 1570 km, nästan lika lång som Sverige, och från öster till väster 569 km. Madagaskar gör anspråk på Îles Éparses -öarna, Bassas da India, Europa, Glorieusesöarna, Tromelinön och Juan de Nova, som samtliga administreras av Frankrike.
Vilka är Madagaskars största rovdjur?
Här finns lemuren, giraffskalbaggen, vangan (en fågel), tenreken (ett igelkottliknande däggdjur) och fossan (landets största rovdjur). Förutom de karismatiska lemurerna är Madagaskar också känt för sin magnifika mångfald av kameleonter – två tredjedelar av världens alla arter lever här!
Vilka djurarter finns på Madagascar?
På Madagaskar förekommer flera djurarter som är endemiska för ön. Inhemska rovdjur tillhör alla familjen Eupleridae med arter som fossa, fanaloka och falanok. Särskilt kända är vissa grupper av primater som bara lever här, bland annat lemurer, fingerdjuret, muslemurer och indrier.
Vad är Madagaskars mangroveskogar?
Madagaskars mangroveskogar växer huvudsakligen längs landets västkust. Dessa känsliga marina ekosystem utgör viktiga habitat för många djur och växter. De fungerar bl.a. som yngelkammare för fiskar och kräftdjur. Mangroveskogar är globalt sett mycket hotade av jätteräkodlingar och andra former av kustzonsexploatering.