Ny

Far anhoriga ta del av journalen?

Får anhöriga ta del av journalen?

Journaluppgifter kan bara lämnas ut om patienten eller närstående inte kan ta skada eller påverkas negativt av det. Det står i offentlighets- och sekretesslagen och i patientsäkerhetslagen. En avliden person kan inte ge sitt godkännande till att en närstående får läsa journalen.

Vem har rätt att ta del av journal?

Uppgifterna i patientjournalen är sekretessbelagda och får endast läsas av den som är anställd hos vårdgivaren och aktivt deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården.

Får man skriva patientens namn i journalen?

Namnet på patienten skall inte skrivas i journalen utan skriv patienten. Detta underlättar om journalen behöver avidentifieras. De journalhandlingar som upprättas inom hälso- och sjukvården ska vara skrivna på svenska språket, vara tydligt utformade och så lätta som möjligt att förstå för patienten.

Kan man läsa sin egen journal?

Du kan läsa vad som står i din journal via nätet när du har loggat in med e-legitimation. Varje gång du söker eller får vård förs en journal. I din journal finns bland annat anteckningar och information om diagnoser och provsvar. Läs mer om vad en journal är här.

Hur får man Journalkopior?

Beställning av journalkopior sker i första hand hos den vårdgivare där dokumentationen förts. Beställning av äldre handlingar och journaler sker hos Regionarkivet. Din beställning kan göras via telefon, brev, fax eller personligt besök.

Vad ska en patientjournal innehålla?

Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer. Enda undantaget är om du gör ett hiv-test. Då har du rätt att vara anonym.

Vilka sätt kan du läsa journalen på?

Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.

Vad står i din Journal?

Varje gång du söker eller får vård förs en journal. I din journal finns bland annat anteckningar och information om diagnoser och provsvar. Läs mer om vad en journal är här. För att läsa vad som står i din journal via nätet måste du logga inmed e-legitimation.

Hur ska journalanteckningarna vara tydliga?

Journalanteckningarna ska vara tydliga. Vårdpersonalen gör alltid först en bedömning av om en journal kan lämnas ut. Som patient kan du begära att journaluppgifter inte ska visas för andra vårdgivare eller för andra mottagningar hos en och samma vårdgivare.

Share this post