Ny

Far man bryta sekretessen och i sa fall nar?

Får man bryta sekretessen och i så fall när?

Ibland kan vårdpersonalen behöva bryta sekretessen. Då kan uppgifter om dig lämnas ut, trots att du som patient inte har gett ditt medgivande. Det gäller till exempel i följande situationer: En domstol, åklagare, polisen, kronofogden eller skattemyndigheten behöver veta om du vistas på en vårdinrättning.

Vilka lagar behandlar sekretess och tystnadsplikt?

Till skillnad från hälso- och sjukvårdspersonal i offentligt bedriven hälso- och sjukvård omfattas inte personal i enskild bedriven hälso- och sjukvård av OSL:s bestämmelser. För personal verksamma hos privata vårdgivare gäller istället bestämmelser om tystnadsplikt i patientsäkerhetslagen (2010:659).

Vad kan du berätta och vad kan du inte berätta om din arbetsdag för dina kompisar på cafét ge exempel och koppla det till sekretesslagen?

Tystnadsplikten gäller i princip livet ut och om du bryter om den kan du dömas i domstol. Du skriver alltid , som ny anställd, på en tystnadsplikt vilket innebär att du inte ska prata utanför arbetet med utomstående på ett sådant sätt så att man kan koppla till vilken person du pratar om.

Vad händer om du bryter mot sekretesslagen?

Brott mot tystnadsplikten regleras i 20 kap. 3 § brottsbalken,BrB. Den som uppsåtligen begår ett sådant brott kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Begås gärningen av oaktsamhet, dömes till böter.

Får läkare anmäla misshandel?

Sjukvårdspersonal har möjlighet, men inte skyldighet, att polisanmäla om man misstänker brott som har ett minimistraff på ett års fängelse, fängelse, som exempelvis vid våldtäkt eller grov misshandel. Man kan ALLTID ringa polisen och rådgöra hur man skall gå till väga.

När det gäller misstanke om brott som är så allvarligt att det kan ge straff på minst ett års fängelse har vårdpersonal rätt att bryta mot tystnadsplikten genom att göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från polis, åklagare och domstol. Exempel på sådana brott är mord, våldtäkt och grov misshandel.

Hur länge gäller sekretess vård?

Samma regler, utan undantag, gäller oavsett vem som är patient och vad patienten vårdats för. Tystnadsplikten gäller även efter det att man har slutat arbeta inom hälso- och sjukvården.

Vad kan hända om man som tjänsteman inom offentlig verksamhet bryter mot tystnadsplikten Är det någon skillnad på om man gör det uppsåtligt eller av oaktsamhet?

någon skillnad om det görs uppsåtligt eller av oaktsamhet? Den som röjjer uppgifter som han eller hon är pliktig att hemlighålla eller olovligen utnyttjar sådan hemlighet döms för brott mot tystnadsplikt till böter eller fängelse i högst ett år.

Share this post