Får man byta elmätare?
Ditt elnätsbolag informerar och sköter bytet Du som privatperson får information om mätarbytet från ditt elnätsbolag. Det är också de som ser till att själva arbetet blir utfört. Som ägare eller innehavare av en elanläggning är du alltid ansvarig för att anläggningen är säker att arbeta på.
Vem äger Mätarskåpet?
Elmätaren ägs nämligen av Vattenfall Eldistribution, därför är vi ansvariga för installationen och insamlandet av mätvärden. Du själv ansvarar för och bekostar inköp samt installation av mätarskåp, mätartavla och mätarledningar.
När byta elmätare?
Elmätarna byts på grund av nya krav På uppdrag av regeringen har Energimarknadsinspektionen tagit fram funktionskrav för framtidens elmätare. De nya funktionerna ger bättre förutsättningar för att minska energiförbrukningen och kostnaderna. Innan 2025 ska alla cirka 5 miljoner elmätare i Sverige bytas ut.
Vad kallas ledningen fram till Mätarskåpet som tillhör nätägaren?
Den ledning som ligger före elmätaren kallas servisledning och ägs av nätägaren (normalt är det så). Det kan eventuellt finnas servissäkringar före denna ledning (ej på bild). Även elmätaren är nätägarens egendom och bekostas av dem, men mätartavlan och mätarskåpet i sig ägs av innehavaren av bostaden.
Vem äger Servisledningen?
Alla ledningar, vattenverk, reningsverk och stationer som VA-verksamheten äger, kallas för den allmänna VA-anläggningen. I den allmänna VA-anläggningen ingår också servisledningar fram till förbindelsepunkter som huvudmannen har bestämt för varje fastighet.
Hur ofta byta elmätare?
Elmätarna byts först Mätarna för fjärrvärme och vatten byts vartefter de ska in på revision (vanligtvis vart 10:e år). Elmätarna byts områdesvis med start i april 2020 i Linköping och november 2020 i Katrineholm. Planen är att alla elmätare ska vara utbytta under 2023. Delarna i de gamla mätarna kommer att återvinnas.