Ny

Far man gora avdrag for Importmoms?

Får man göra avdrag för Importmoms?

Den som är skattskyldig för import av en vara har rätt att göra avdrag för ingående skatt på importen, om den görs för en verksamhet som medför skattskyldighet (8 kap. 3 § ML). Motsvarande gäller för den som har rätt till återbetalning av mervärdesskatt enligt 10 kap. ML.

Vad är det för skillnad på ingående moms och utgående moms?

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms. Du redovisar momsen i en momsdeklaration. När du redovisar och betalar moms till Skatteverket är det skillnaden mellan utgående moms och ingående moms som du ska betala eller få tillbaka.

Hur fungerar moms inom EU?

Om du säljer och skickar varor till en näringsidkare i ett annat EU-land, ska du inte ta ut någon moms – förutsatt att kunden har ett giltigt momsregistreringsnummer i EU. Du får fortfarande dra av ingående moms, dvs. momsen på de varor och tjänster som du har köpt för att kunna genomföra försäljningen.

Vilka regler gäller för Importmoms?

När du importerar en vara behöver du betala moms, så kallad importmoms. Du som är momsregistrerad betalar momsen till Skatteverket. Du som inte är momsregistrerad betalar till Tullverket. Momsen är 25 procent för de flesta varor.

Hur fakturerar man inom EU?

Om du säljer varor till företag inom EU ska det normalt sett inte vara någon moms på fakturan. Du måste dock se till att köparen är momsregistrerad i ett annat EU-land och att varan transporteras ut ur Sverige. Köparens momsregistreringsnummer eller VAT nummer, ska också anges på fakturan till kunden.

Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?

När du redovisar ett inköp av varor eller tjänster från utlandet så ska detta redovisas med en fiktiv moms. Detta gäller oavsett om leverantören har lagt på moms eller ej på underlaget. När detta görs så kommer uppgifterna med i momsrapporten och därmed redovisas till Skatteverket.

Share this post