Innehållsförteckning
Får man kopiera text från internet?
Du får inte olovligen kopiera text och publicera det någon annanstans eller skriva ut för allmänt bruk utan tillstånd från den som är upphovsman till texten (författaren, förlaget, webbsidan osv.). Först behöver du alltså kontakta upphovsman, ägare av text eller den webbansvarige och be om tillstånd.
Kan man kopiera en bok?
15/15-regeln innebär att du, från en tryckt bok eller annan pappersförlaga, får kopiera/fota/skanna högst 15 procent av antalet sidor i boken eller skriften, men aldrig mer än 15 sidor. Det är alltså inte tillåtet att alltid kopiera 15 sidor utan antalet kopiesidor blir beroende av hur omfattande utgåva du kopierar ur.
Får man kopiera bilder från internet utan att uppge källan?
De får inte kopieras. Citaträtten gör att det är tillåtet att citera ur ett upphovsrättsskyddat dokument som du hittat på webben (på internet), förutsatt att det sker i enlighet med god sed och endast i den omfattning som motiveras av ändamålet. Källan måste anges noggrant och citatet får inte vara för långt.
Hur många procent av en bok får man kopiera?
När originalet är en pappersutgåva Lärare och elever får fotokopiera eller skanna exempelvis ur en bok, tidning eller ett häfte enligt 15/15-regeln. Det innebär att du får kopiera 15 procent, högst 15 sidor ur en och samma förlaga per elev och kalenderhalvår.
Hur gör man för att kopiera och klistra in?
Om du vill kopiera och klistra in kan du använda kortkommandon:
- PC: Ctrl + c för att kopiera, Ctrl + x för att klipp ut och Ctrl + v för att klistra in.
- Mac: ⌘ + c för att kopiera, ⌘ + x för att klippa ut och ⌘ + v för att klistra in.
Kan man plagiera sig själv?
Detta är plagiering Det är också plagiering när du återger texter ordagrant utan att markera att det är ett citat, även om källan är angiven. Det räknas också som plagiering om du lämnar in samma text till två olika uppgifter, även om du skrivit texterna själv. Det kallas då självplagiering.