Får psykologer anmäla?
Svar: Psykologer omfattas av skyldigheten enligt 14 kap. 1 § Socialtjänstlagen (SoL) att genast anmäla till socialnämnden när man i verksamheten får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa, en så kallad orosanmälan.
Kan psykolog polisanmäla?
Enligt Nils Erik Solberg, förbundsjurist på Sveriges Psykologförbund, finns det situationer när psykologen får bryta tystnadsplikten. – Det finns speciella regler i offentlighets- och sekretesslagen, om man får lämna uppgifter till polisen.
När får en psykolog bryta tystnadsplikten?
Om en person misstänks för brott som är så allvarligt att det ger minst ett års fängelse har vårdpersonal rätt att bryta mot tystnadsplikten genom att göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från polis och åklagare. Exempel på sådana brott är mord, våldtäkt och grov misshandel.
Kan psykologer anmäla brott?
Endast de som vårdar dig får prata med varandra om ditt hälsotillstånd. Det finns undantag mot sekretessen och tystnadsplikten. Detta gäller till exempel om det förekommer misstanke om allvarligt brott som kan ge fängelse i över 1 år eller om det är en nödsituation och människors liv är i fara.
Vad ska man prata om med psykologen?
Vad ska man prata med en psykolog om? För det mesta har personen som söker psykolog något som den vill förändra, förstå eller prata om. Det är precis detta man talar med psykologen om. Sedan hjälper psykologen till genom att ställa frågor och försöka ringa in vad som är psykologiskt relevant.
Hur mycket kan man säga till en psykolog?
I den här artikeln förklarar vi hur det fungerar att träffa en psykolog via offentligheten: En privat psykolog kostar i regel 1000 till 1500 kronor per samtal. Ett samtal pågår som oftast runt en timme. Som svensk medborgare har du dock rätt att träffa en psykolog via din vårdcentral så länge det finns ett vårdbehov.