Finns det något som kan göra att man blir beroende snabbare?
Men även medicinska miljöfaktorer spelar roll. En viktig sådan faktor är stress. Forskare har kunnat visa att råttor som utsätts för stress snabbare blir beroende av en drog. Förklaringen är att hjärnan vid stress skickar signaler till binjurarna, som då tillverkar stresshormonet kortisol.
Vad händer i hjärnan när vi blir beroende av en drog?
När du tar en beroendeframkallande substans aktiveras hjärnans belöningssystem och dopamin frisätts, vilket ger en känsla av eufori. Ett långvarigt bruk gör dock att hjärnan förändras och ett beroende uppstår.
Hur kan jag bli drogfri?
Vägen till en drogfri vardag
- Att vilja förändras. Oavsett vilken typ av beroende man vill bli kvitt är det viktigt att man själv vill förändras.
- Hur önskar du att det var?
- Gör upp en plan.
- Var öppen inför dina anhöriga.
- Spendera tid på annat.
- Acceptera att förändringen tar tid.
- Våga be om hjälp.
Hur kan man bli fri från ett beroende?
Beroende innebär en kronisk förändring i hjärnan och är därför svårt att bota. Däremot kan man genom behandling lära sig att leva med sjukdomen. Genom att bli ”nykter alkoholist” eller ”spelfri spelare” tar den drabbade ansvar för att både hen själv och omgivningen ska få ett bättre liv.
Vad sätter igång belöningssystemet?
Dopamin gör att vi vill igen Belöningssystemet i hjärnan innebär att dopamin frisätts i hjärnan – med en enkel förklaring, trots att det är många fler faktorer som spelar in, så är det dopaminet som vi ständigt återgår till vid tal om belöning i hjärnan.
Hur fungerar vårt belöningssystem?
När dopaminet flödar från hjärnans belöningssystem stimuleras särskilda mottagarmolekyler på andra nervceller som får oss att njuta. Det gör att vi aktivt anstränger oss för att få uppleva den behagliga känslan igen. Hjärnan belönar oss också med en dos dopamin när vi har löst en svår uppgift.