Innehållsförteckning
- 1 Finns det skillnader i språket på landet i förorten och i villaområden?
- 2 Vad är det för skillnad på Sociolekter och dialekter?
- 3 Hur kommer det sig att vi har dialekter?
- 4 Vad är bra med sociolekter?
- 5 Vilka sociolekter finns i Sverige?
- 6 Vilka attityder kan tänkas finnas mot olika dialekter sociolekter?
Finns det skillnader i språket på landet i förorten och i villaområden?
Visst är språket fortfarande en klassmarkör. Om man tänker på Rosengårds– och Rinkebysvenskan har det funnits en diskussion om de är nya dialekter. Men de är snarare gruppspråk. I undersökningen kunde vi konstatera att de ungdomar som pratar Rosengårdssvenska också är medvetna om att det finns andra register.
Vad är det för skillnad på Sociolekter och dialekter?
Sociolekt syftar på den språkliga variation som utmärker en social grupp. Den är därmed en del av sociolingvistiken. Sociolekter skiljer sig från dialekter, vilka syftar på en regionalt avgränsad variation. Sociolekter är ofta regionalt begränsade då en social grupps språk kan skilja sig från plats till plats.
Hur påverkar Sociolekter?
Sociolekt. Sociolekter är de skillnader i språket som påverkas av social ställning i samhället. Din utbildning, ditt arbete och din inkomst kan påverka hur du väljer att använda ditt språk. Forskning har även gjorts på hur föräldrars utbildning och yrke påverkar deras barns språk.
Hur man talar med äldre?
När man är äldre har man ju ett större ordförråd och man använder det säkert flitigt. Precis som när man är yngre och har lärt sig ett nytt ord, då använder man det så ofta man kan. Yngre människor brukar dessutom ha svårt att uttala vissa bokstäver, samtidigt som äldre människor kanske talar lite saktare.
Hur kommer det sig att vi har dialekter?
Dialekter finns för att blandningen av gammalt och nytt i språket skiljer sig åt från plats till plats. Olika nyheter har uppkommit i olika områden. Efterhand som tiden gått har det därför blivit större och större skillnader mellan dialekter runtom i landet.
Vad är bra med sociolekter?
Sociolekter skapar också samhörighet och gemenskap. I exempelvis förorter talar man en en viss sorts språk som är en del i att binda gruppen samman och att man hör ihop. Så även inom olika yrkesgrupper har man ett visst språkbruk som är en viktig del i den yrkesgemenskap man delar.
Vad menas med rinkebysvenska?
Förortssvenska (även multietniskt ungdomsspråk, Rinkebysvenska, blattesvenskan, Rosengårdssvenska, miljonsvenska, ortensvenska) är en sammanfattande benämning på sociolekter som talas i vissa svenska invandrartäta områden, särskilt i eller utanför större städer som till exempel Stockholm, Malmö och Göteborg.
Vilka sociolekter finns det i Sverige?
I Sverige delas dialekterna upp i sex områden; sydsvenska, götamål, sveamål, gotländska, norrländska och östsvenska (finlandssvenska). Det finns lokala variationer även om det inte alltid går att höra skillnaden för det otränade örat.
Vilka sociolekter finns i Sverige?
Vilka attityder kan tänkas finnas mot olika dialekter sociolekter?
Även privata erfarenheter kan påverka våra attityder. Vi kan förknippa en dialekt med en enskild individ, och vår attityd till dialekten blir då densamma som till personen som talar den. Är din bästa vän skåning får du troligen positiva vibrationer av andra som talar samma dialekt. Fördomar är många gånger omedvetna.