Innehållsförteckning
Finns merinofår i Sverige?
–Tidigare har man sagt att merinofår inte fungerar i det svenska klimatet, men den här rastypen finns bl a på Färöarna och i England, och mycket talar för att den ska trivas här också, berättar Kicki Landström.
Vad är Mulesingfri merinoull?
Ingreppet innebär att man skalperar bakdelen på fåret, vilket är ett smärtsamt sätt som ofta utförs utan bedövning och är mycket traumatiskt. Mulesingfri merinoull innebär att den här metoden inte har använts på fåren som ullen kommer från.
Vad betyder Mulesingfri ull?
Dessa omfattar djurhållning, djurtransport, säkerhet, hållbarhet och allmän välfärd. På Pierre Robert Group tar vi starkt avstånd från mulesing, ett smärtfyllt ingrepp som ska förhindra att parasiter sätter sig i huden på merinofår. Metoden används i Australien.
Var finns merinofår?
Merinofåren har sitt ursprung i Spanien, där fårtypen finns dokumenterad sedan 1100-talet. Idag är fårtypen spridd över nästan hela världen. Australien, dit merinofår infördes kring början på 1800-talet, är idag det land som har flest merinofår.
Vart kommer merinofår ifrån?
Merinoull kommer nästan uteslutande från varma klimat. Merinofår kan leva i Norden, men kommer då att producera en annan ullkvalitet med tjockare fibrer än merinofår som lever i varma länder. Pierre Roberts ull kommer främst från Sydafrika, men ibland köper vi mulesingfri ull från Australien.
Hur får man merinoull?
Merinoull och mulesing Merinofåret är framavlat med mycket djupa hudveck för att få ut så mycket ull som möjligt. Detta innebär ofta värmeöverslag för djuren med all ull på kroppen. Det samlas mycket fukt i vecken, särskilt på fårets bakdel. Detta drar åt sig skadeinsekter som lägger ägg.
Får i Australien?
Lamm har blivit en allt viktigare produkt, eftersom fårindustrin har flyttat sitt fokus från ullproduktion till köttproduktion. Levande export av nötkreatur och får från Australien till Asien och Mellanöstern är en stor del av australiensisk köttexport.
Vad betyder mulesing Free?
Vad är skillnaden på ull och merinoull?
Merinoull har tunnare och slätare fibrer än till exempel vanlig nordisk ull. Detta gör att merinoullen känns mjuk och skön och kan användas direkt mot huden. Den nordiska ullen har en grövre och mer ”taggig” yta (tänk på traditionella stickade tröjor) och är därför olämplig till underkläder, men perfekt för lager två!
Hur får man fram ull?
Ull är hår från pälsen från olika djur, där det vanligaste är tamfår. Andra djur som lämnar ull är alpacka, kashmirget, angoraget, lama och kamel. Ull är en textil råvara som spinns till garn eller tråd. Den kan även användas till tovning eftersom ullfibern är täckt med epidermisfjäll.
Merinofår har sitt ursprung i Spanien men i dagsläget är det Australien som står för majoriteten för produktionen av merinoull. Till skillnad från andra ullsorter har merinoullen tunnare och mjukare fibrer. Precis som all annan ull är materialet naturligt temperaturreglerande, vilket gör att ull kan användas året om.
Merinofår är en speciell ras får som härstammar ända tillbaka från Medeltiden. Rasen kommer ursprungligen från Spanien men har sedan 1700-talet spridits sig över världen.