Innehållsförteckning
Har du en månads uppsägning enligt LAS?
När du själv säger upp dig så har du en månads uppsägningstid enligt LAS. Precis som att arbetsgivaren ska hålla sig till bestämmelser som gäller vid en uppsägning är det viktigt att du gör samma sak.
Kan du kräva längre uppsägningstid?
Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.
Har du rätt till lön under uppsägningstiden?
Under uppsägningstiden är du anställd och har rätt till lön, oavsett om du är arbetsbefriad eller inte. Normalt har du också rätt till semester, pensionsavsättningar, sjuklön och liknande förmåner.
Hur ska arbetsgivaren uppsäga uppsägningen?
En uppsägning ska alltid vara skriftlig och överlämnas till dig personligen. Om du inte finns på arbetsplatsen kan arbetsgivaren skicka uppsägningen i rekommenderat brev. Observera att en muntlig uppsägning är giltig, även om den är formellt felaktig. Säger arbetsgivaren upp dig muntligen – begär att få skriftligt besked.
Vad är ett varsel för uppsägningar?
Ett varsel är en förvarning om att det kan bli uppsägningar på grund av arbetsbrist. Enligt lag måste en arbetsgivare som planerar att säga upp fler än fem anställda varsla Arbetsförmedlingen. Arbetsgivaren måste också förhandla med facket innan beslut om uppsägningar tas. Ett varsel är i sig ingen uppsägning.
Vad är ett uppsägningsbrev?
Ett uppsägningsbrev är ett dokument som arbetstagaren lämnar till arbetsgivaren för att meddela att ett anställningsavtal ska upphöra. Det används för att förtydliga att arbetstagaren väljer att avsluta tjänsten, men även för att garantera att arbetstagaren verkligen kan gå ifrån tjänsten efter anställningsavtalets uppsägningstid.