Ny

Har fisken i Ostersjon dott ut?

Har fisken i Östersjön dött ut?

Död havsbotten breder ut sig mer och mer. Varje sommar hindrar den hälsoskadliga algblomningen oss från att bada och njuta av havet. Vi varnas till och med för att äta fet fisk från Östersjön. Östersjön och djuren som lever där har anpassat sig under lång tid, men snart har de nått sin gräns.

Forskare har under en längre tid varnat för att torsken är illa ute. För torsken som lever i östra Östersjön är läget kritiskt. Bestånden minskar och torskarna mår allt sämre. De är småväxta, magra och i dålig kondition.

Hur ser haven ut idag?

Havets allra största utmaning är att vi fiskar för mycket. Aldrig har det funnits så lite fisk i våra hav som i dag. Över 55 procent av haven är utsatta för storskaligt industriellt fiske och FN:s jordbruks- och livsmedelsorgan beräknar att mer än 90 procent av världens fiskbestånd är maximalt eller överfiskade.

Vilka åtgärder kan vi göra att havet ska överleva och återhämta sig?

Skydda viktiga områden För arter som lever i och runt havet kan skyddade områden vara avgörande för deras överlevnad. För fåglar till exempel, kan det handla om häckningsplatser, för fiskar kan det vara vandringsvägar till lekplatser. Även Östersjöns egen lilla val, tumlaren, behöver åtgärder för att skyddas.

På vilka sätt är haven en viktig resurs för oss människor?

Ekosystemtjänster som haven ger oss Syreproduktion – vartannat andetag vi andas kommer från haven. Klimat – oceanerna fungerar som en viktig koldioxidsänka. Havets ger oss fisk och andra värdefulla naturresurser.

Vad kan vi människor göra för att minska övergödningen?

Jordbrukare kan bidra till att minska övergödningen genom att:

  • Upprätta gödselräkenskaper för att balansera gödslingen till grödans behov.
  • Vidta åtgärder för att minska växtnäringsläckaget till vattendrag – till exempel tvåstegsdiken, fånggrödor och kantzoner samt anlägga och sköta våtmarker.

Share this post