Ny

Har kommunen hand om polisen?

Har kommunen hand om polisen?

Vid anmälan av ett brott ska du få information om vilka andra myndigheter och organisationer som kan lämna stöd och hjälp. Det är din kommun som har det yttersta ansvaret för dig som brottsutsatt.

Vem styr Polismyndigheten?

Riksdagen bestämmer genom lagar hur polisen i Sverige ska arbeta och vad polisen ska göra. Utifrån riksdagens lagar skriver regeringen förordningar och direktiv till polisen. Regeringen utfärdar varje år ett regleringsbrev som innehåller de övergripande målen och prioriteringarna för polisens verksamhet.

Vilka lagar och författningar styr polisens arbete?

Lagarna är:

  • Brottsbalken (1962:700), kapitel 2, 13, 18 och 19.
  • Rättegångsbalken (1942:740), kapitel 23-24 och 27-28.
  • Lagen (2008:854) om åtgärder för att utreda vissa samhällsfarliga brott.
  • Polislagen (1984:387)
  • Lagen (2019:1182) om Säkerhetspolisens behandling av personuppgifter.
  • Utlänningslagen (2005:716)

Varför har kommunerna minskat i antal?

1952 års storkommunreform resulterade i att antalet kommuner minskade från 2 498 till 1 037 genom sammanslagningar. Efter storkommunreformen utökades kommunernas ansvarsområden ytterligare vilket innebar att reformen ansågs otillräcklig och 1961 fastslog en statlig utredning att en ny kommunreform var nödvändig.

Hur mycket makt har polisen?

Rätten att avlägsna och omhänderta personer. För att förhindra misshandel och andra våldsbrott i offentlig miljö har polisen rätt att i vissa situationer avvisa eller avlägsna personer från ett område. Polisen arbetar extra aktivt där man vet att det förekommer eller riskerar att bli problem.

Vad heter en kommuns regions folkvalda organ?

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen. Man kan säga att det är kommunens motsvarighet till riksdagen. I kommunfullmäktige sitter folkvalda politiker som väljs vart fjärde år.

Share this post